Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 11/26/2009

Fet mat kan försämra immunförsvaret

Fet mat är sämre för hälsan visar en avhandling från Sahlgrenska akademin. Forskarna lät möss äta späck under en längre tid och man såg att de blev sämre på att bekämpa bakterier i blodet.
 
Fet mat kan försämra immunförsvaret
Mössen som åt späck fick 60 procent av sitt totala energiintag från fett. De jämfördes med andra möss som fick fettsnål mat, där max tio procent av energin kom från fett.
 
Mössen som åt fet mat blev som väntat tjockare. Ett mer överraskande resultat var att de även fick ett mindre aktivt immunförsvar. De vita blodkropparna blev sämre på att ta hand om bakterier i blodet, vilket kan ha bidragit till att många dog av blodförgiftning.
 
– Fetma är vanligtvis förknippat med inflammation som inte beror på någon infektion, vilket enkelt uttryckt innebär att immunförsvaret aktiveras i onödan. Ironiskt nog verkar nu möss som fått mycket fett i kosten ändå ha ett mindre aktivt immunförsvar när de verkligen behöver det, säger doktoranden Louise Strandberg som skrivit avhandlingen.
 
Även feta människor har en ökad risk att drabbas av infektioner, till exempel i samband med operationer. Avhandlingen tyder på att det är den feta kosten, snarare än fetman i sig, som påverkar förmågan att bekämpa en blodförgiftning som orsakats av bakterier.
 
Louise Strandberg har också undersökt olika varianter av tre gener som är viktiga för immunförsvaret, och sett att flera av de genvarianter som stärker immunförsvaret också ger mindre fetma.
 
– Det finns alltså flera olika sorters kopplingar mellan immunförsvaret å ena sidan och fetma och kost å andra sidan, säger Louise Strandberg.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
1/27/2012 1:36:36 PM - AzRUmYcpzoptBCB
GtxEKXCUtXgjjryHUk
This info is the cat's pajmaas!
 
3/17/2010 6:53:46 PM - Mia
Stön...
Men herregud...det är ju skillnad på fett och fett. Vem äter späck?
 
Kommentera denna artikel