Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 1/3/2019

Stärk immunförsvaret med mat

Ett starkt immunförsvar skyddar mot bakterier, virus, gifter och infektioner. Här får du tips på bra mat.
 
Stärk immunförsvaret med mat
Mat som stärker immunförsvaret hittar du främst bland vegetabilier. Så kom ihåg att äta dina grönsaker och gärna helt vegetariskt några gånger per vecka.
 
Här är maten som är bra för dig:
 
Fläderbär
I provrörsstudier har man sett att extrakt från fläderbär verkar blockera influensavirus. Och några små studier på människor har visat att fläderbär kan påskynda tillfrisknandet från influensa. Fläder är också rik på antioxidanter som kan bekämpa inflammation.
 
Vattenmelon
Vattenmelon innehåller gott om den kraftfulla antioxidanten glutation. Den bidrar till att stärka immunförsvaret så att infektioner bekämpas. Glutation finns i det röda köttet nära skalet.
 
Kål
Kål innehåller också det immunstärkande ämnet glutation. Dessutom är kål billigt och lätt att hitta under vintermånaderna. Det finns en mängd olika kålsorter så variera mellan grönkål, vitkål, rödkål, kinesisk kål, salladskål och brysselkål. Använd kål i soppor, gratänger, i sallader och råkost eller i grytor.
 
Mandel
Mandlar stöttar ditt immunsystem, särskilt om du har det stressigt. En näve mandlar ger nästan hälften av dagsbehovet av E-vitamin. E-vitamin har i studier visat sig stärka immunförsvaret. Dessutom innehåller mandlar B-vitaminerna riboflavin och niacin, som kan hjälper dig minska de skadliga effekterna av stress.
 
Grapefrukt
Grapefrukt innehåller gott om C-vitaminer och flavonoider. Flavonoider är naturliga kemiska föreningar som stärker immunförsvaret.
 
Vetegroddar
Vetegroddar är den del av vetet som innehåller mest näringsämnen. Vetegroddar innehåller bland annat zink, antioxidanter och B-vitaminer. De har också en bra mix av fibrer, protein och fett av bra kvalitet.
 
Yoghurt
Ett dagligt intag av yoghurt kan minska dina chanser att bli förkyld. Titta så att yoghurten innehåller yoghurtkultur och gärna D-vitamin. Det är dom viktigaste ingredienserna för att stimulera immunförsvaret att bekämpa sjukdomar. Nya studier har funnit ett samband mellan låga nivåer av D-vitamin och en ökad risk för förkylning och influensa.
 
Champinjoner
Champinjoner innehåller selen, B-vitaminerna riboflavin och niacin samt antioxidanter. Låga nivåer av selen har satts i samband med ökad risk att utveckla allvarligare influensa. Riboflavin och niacin spelar en viktig roll för ett friskt immunsystem. Djurstudier har också visat att svamp kan ha antivirala, antibakteriella och anti-tumör egenskaper.
 
Acaibär
Acaibär klassas som "superfood". Acai är mörkt blålila till färgen, vilket visar att det innehåller mycket antioxidanter av sorten antocyaniner. Antioxidanter kan hjälpa din kropp att bekämpa åldrande och sjukdomar. Acaibär säljs i Sverige vanligen som torkat bärpulver, i juice eller smoothies.
 
Ostron
Ostron innehåller zink. Mineralet zink har visat sig ha antiviral effekt och är viktigt för sårläkningen. Låga zinknivåer har även satts i samband med manlig infertilitet.
 
Vitlök
Vitlök innehåller flera antioxidanter som stärker immunsystemets kamp mot virus och bakterier. Vitlök minskar också risken för magsår då den dödar magsårsbakterien, Helicobacter pylori.
 
Spenat
Spenat är supermat som innehåller bland annat folat. Folat hjälper kroppen att producera nya celler och reparera DNA. Spenat innehåller också fibrer och antioxidanter. Ät den rå, ångkokad eller wokad för att behålla mest näring.
 
Te
Grönt, vitt eller svart? Blanda är svaret. Alla är de laddade med antioxidanter i form av polyfenoler och flavonoider. Antioxidanter söker sig till de skadliga fria radikalerna och förstör dem.
 
Sötpotatis
Liksom morötter innehåller sötpotatis antioxidanten betakaroten, som städar undan skadliga fria radikaler. Sötpotatis innehåller även A-vitamin, som kopplas till fördröjd åldringsprocess och minskad risk för vissa cancertyper.
 
Broccoli
Broccoli innehåller mängder av näringsämnen som skyddar kroppen från skador. Innehåller bland annat vitaminerna A, C och antioxidanten glutation. Broccoli i kombination med lite ost gör att du även får i dig immunstärkande B-och D-vitamin. Forskning har visat att en kemikalie i broccoli stärkte immunsystemet hos möss.
 
 
Källa: WebMD
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel