Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2/16/2010

Det du äter efter träning spelar stor roll

Dom hälsosamma effekterna av ditt senaste träningspass beror till stor del på vad du åt efteråt. Genom att äta långsamma kolhydrater efter ett träningspass får du bättre insulinkänslighet än om du äter snabba kolhydrater till exempel.
 
Det du äter efter träning spelar stor roll
- Beroende på vad du äter efter träningen ger det olika effekter på kroppens ämnesomsättning, säger Jeffrey F. Horowitz vid University of Michigan, en av forskarna bakom studien.
 
Denna studie är en uppföljning av flera tidigare studier som visar att många positiva hälsoeffekter av motion är övergående: en träningstimme medför vinster för organen, men vinsten sjunker vanligen efter några timmar eller dagar.
 
- Många av de metaboliska förbättringarna beror till stor del på din senaste träning snarare än ökad träning, fortsätter Dr Horowitz. Men det är mycket viktigt att titta på såväl effekterna av motion och vad du äter efter träning.
 
Förbättrad insulinkänslighet
Specifikt fann studien att träning förbättrade insulinkänsligheten, särskilt om du efter träningspasset äter måltider som innehåller relativt lite kolhydrater.
 
Förbättrad insulinkänslighet innebär att det är lättare för kroppen att ta upp socker från blodbanan till vävnader som musklerna, där det kan lagras och användas som bränsle.
 
Nedsatt insulinkänslighet är ett kännetecken för typ II-diabetes, samt en betydande riskfaktor för hjärtsjukdomar.
 
Ett relativt lågt kaloriinnehåll i måltiden efter träningen medförde ingen förbättrad insulinkänslighet jämfört med om de åt fler kalorier för att matcha vad de förbrukat under träning. Detta tyder på att man inte behöver svälta sig efter träning för att dra nytta av de positiva hälsoeffekterna.
 
Studien utfördes på nio friska stillasittande män i åldern 28-30 år. De fick vid fyra tillfällen besöka forskarna för träning och matintag samt olika kontrollmätningar. De hade då fastat över natten och deltog i testerna på morgonen.
 
Träningen bestod av cykling eller löpträning i studio. Första gången tränade de inte alls för att ha ett basvärde att utgå ifrån. Följande tillfälle fick de träna i 90 minuter och sedan äta mat motsvarande den energi de förbränt under träningspasset.
 
Vid det tredje träningstillfället fick de äta relativt få kolhydrater, cirka 200 gram, men tillräckligt med kalorier för att matcha deras energiförbrukning. Och vid det fjärde och sista försöket fick de äta relativt lite kalorier i förhållande till det de förbrukat under träningen. Det var cirka en tredjedel färre kalorier än vid de andra tillfällena, men med större andel kolhydrater.
 
Forskarnas slutsats är att deltagarna förbättrade sin insulinkänslighet påtagligt när de åt mindre kolhydrater efter träningen.
 
Studien stärker beläggen för att varje träningstimme påverkar kroppens fysiologi och att även skillnader i vad man äter efter träningen ger olika fysiologiska förändringar.
 
Nästa steg för forskarna är att utföra experiment på feta personer för att se om en liten mängd motion kan förbättra insulinkänsligheten till nästa dag.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
1/6/2015 2:40:23 PM - Maria
Vad heter studien?
Jag skulle vilja läsa studien men hittar inte i texten vad den heter.
 
7/28/2010 10:50:06 AM - Sara
Äte efter träning, en myt?
De flesta träningssajter och dietister förordar att det är viktigt att äta direkt efter träningen, helst mycket kolhydrater. Denna studie visar att ett intag av låg kolhydrathalt är att föredra. Kroppen är komplex, vilket medför att olika skolor härjar runt och man får ibland känslan av att vissa rekommendationer ges på "gammal vana".
 
Kommentera denna artikel