Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2/8/2010

Blåbär är bra mot tarmsjukdomar

Blåbär är kända svenska hälsobär, kanske mest kända för sitt höga innehåll av antioxidanter och vitaminer. Ny forskning visar att de också är bra mot tarmsjukdomar. De har visat sig kunna lindra och skydda mot tarminflammationer som till exempel Ulcerös kolit.
 
Forskarna tror att det är fibrerna i blåbär som är viktiga för att lindra och skydda mot tarminflammationer. Ännu bättre skyddseffekt får man om blåbären äts tillsammans med probiotika.
 
I studien testades olika dieter med blåbärsskal, rågkli och havrekli med eller utan en blandning av probiotiska bakterier. Forskarnas resultat visar att blåbärens skyddande effekt förstärktes om de åts tillsammans med probiotika.
 
– Probiotikan visade sig ha skyddande effekt på levern, ett organ som ofta påverkas negativt av tarminflammationer, menar Åsa Håkansson.
 
Blåbär och probiotika en bra kombination
Blåbär innehåller rikligt med polyfenoler som har en antimikrobiell och antioxidativ effekt. Kombinationen blåbär och probiotika minskade inflammationsdrivande bakterier i tarmen medan mängden hälsofrämjande laktobaciller ökade.
 
Även om blåbären åts tillsammans med probiotikan ökade halten av smörsyra och propionsyra i blodet, två ämnen som bildas när fibrer bryts ner och som är kända för att vara viktig energi för tarmcellerna. De har även visat sig påverka immunförsvaret positivt. Det verkade helt enkelt som om absorptionen av dessa komponenter underlättades i närvaro av probiotika.
 
– Det som överraskade oss var att en så stor andel av smörsyran inte bara togs upp av tarmcellerna utan också transporterades vidare till blodet. Tidigare trodde man att tarmcellerna utnyttjade all smörsyra, men så är alltså inte fallet, konstaterar Camilla Bränning.
 
- En annan förklaring till blåbärens extremt positiva effekt kan vara att bärens fibrer inte bryts ner i så stor grad i grovtarmen utan bildar en stor bulk i grovtarmen. Det innebär att inflammationsframkallande ämnen inte kommer i kontakt med tarmslemhinnan utan bäddas in i fibrerna istället. Därefter åker dessa ämnen ut med avföringen.
 
Forskarna såg även att rågkli bröts ner längre ner i grovtarmen, på samma ställe där Ulcerös kolit och tjocktarmscancer ofta uppkommer, och att rågkliet där gav rikligt med smörsyra och propionsyra. Fibrerna i havrekliet bröts däremot ner tidigare i tarmen. Det mest slående resultatet var dock att blåbären i sig gav så bra effekt jämfört med både rågkli och havrekli.
 
15-20 procent av alla svenskar lider av magsmärtor, diarré eller hård mage, besvär till följd av tarmsjukdomar och mer odefinierbara tarmproblem. Sjukdomen Ulcerös kolit är en av de inflammatoriska tarmsjukdomarna som går under samlingsnamnet IBD, inflammatory bowel diseases. Den kan leda till tarmcancer och drabbar cirka 1.000 personer per år.
 
Källa: Lunds universitet
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
7/7/2011 2:30:43 PM - ElNIISDOsnAIkfyeTAy
vNcKZmrJljAI
Super jzzaed about getting that know-how.
 
Kommentera denna artikel