Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 3/31/2010

Lite choklad varje dag minskar risken för stroke och hjärtinfarkt

Nu kan du njuta av lite choklad under påskhelgen med gott samvete. Enligt ny forskning kan det minska din risk att drabbas av stroke och hjärtinfarkt.
 
Lite choklad varje dag minskar risken för stroke och hjärtinfarkt
Den tyska studien har följt närmare 20.000 vuxna under tio års tid. Deltagarna har fått fylla i enkätsvar om hur ofta de åt choklad och i vilken mängd.
 
Deltagarna fick äta valfri choklad och en analys visade att fördelningen i testgruppen var följande: 57 procent åt mjölkchoklad, 24 procent åt mörk choklad och 2 procent åt vit choklad.
 
I slutet av studien fann forskarna att de som åt i snitt 7,5 gram choklad per dag hade 27 procent lägre risk för hjärtinfarkt och 48 procet lägre risk för stroke än de som åt 1,7 gram per dag.
 
Flavanolerna ger hjärtat skydd
Forskarna tror att det är kakaons rika innehåll av flavanoler som ger den hjärtskyddande effekten. Flavanoler är en typ av antioxidanter som skyddar våra celler. Ju mörkare och bittrare choklad desto mer innehåll av flavanoler kan du räkna med.
 
- Flavanoler verkar vara de ämnen i kakaon som förbättrar biotillgängligheten av kväveoxid från de celler som finns i blodkärlens innervägg. Kväveoxid är en gas som gör att de glatta muskelcellerna i blodkärlen kan slappna av och vidgas, vilket bidrar till att sänka blodtrycket. Kväveoxid förbättrar också trombocytfunktionen, vilket gör blodet mindre klibbigt, säger Buijsse, en av forskarna bakom studien.
 
Forskarna menar att tillsammans med tidigare forskning om effekter av choklad så finns det starka argument för att inta en daglig dos choklad. Men lagom är bäst och en lagom dos är någon enstaka bit per dag.
 
- Grundläggande vetenskap har visat mycket övertygande bevis för att i synnerhet mörk choklad med minst 70 procent kakao förbättrar oxidativ stress och vaskulära och trombocytfunktionen, kommenterar Frank Ruschitzka, professor i kardiologi och chef för hjärtsvikt/transplantation vid Universitetssjukhuset Zürich i Schweiz, med anledning av den nya studien.
 
Forskarna poängterar också att det inte handlar om att äta upp en hel 100 grams chokladkaka per dag, det kan utöver en viktökning få motsatt effekt på hjärta och kärl. Det räcker med en ruta per dag för att uppnå hälsoeffekterna.
 
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel