Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 4/2/2010

Gojibär är bra för synen - särskilt för typ 2 diabetiker

En ny studie visar att gojibär kan minska risken för synnedsättning hos typ 2 diabetiker.
 
Gojibär är bra för synen - särskilt för typ 2 diabetiker
Gojibär är små orangeröda bär som odlas i Kina. Enligt professor Lin är bäret känt för att stärka immunförsvaret, ge näring åt lever och njurar och förbättra synen.
 
Enligt forskarna innehåller gojibär höga halter av zeaxantin, lutein, polysackarider och polyfenoler, som tidigare visat sig förbättra synen och förebygga åldersrelaterad makuladegeneration och synnedsättning hos diabetiker.
 
I studien gav man torkade gojibär till typ-2 diabetessjuka möss för att studera effekterna av gojibär på diabetesretinopati.
 
Diabetesretinopati är ett samlingsbegrepp för de förändringar som kan uppkomma i näthinnan vid diabetes. Förloppet är smygande och förändringarna är till en början helt symtomfria, det vill säga synskärpan förblir helt normal. Med tiden kan gula fläcken påverkas eller blödningar i glaskroppen uppstå. Det är en vanlig komplikation vid diabetes och den vanligaste orsaken till blindhet hos vuxna.
 
- Oxidativ stress kallas cellens nedsatta produktion av reaktivt syre. Oxidativ stress i celler är inblandad i en rad sjukdomar, som diabetes, synnedsättning och blindhet, säger professor Lin.
 
Man kom fram till att gojibär kan förbättra skador på ögats näthinna och minska den oxidativa stress, som ögat genomgår till följd av typ-2 diabetes.
 
- Jag skulle inte säga att gojibär är ett läkemedel, men bären kan användas som ett kosttillskott tillsammans med traditionell behandling för att förbättra synen. Gojibär har ett högt innehåll av antioxidanter, som visat sig ge skydd mot oxidativ stress som orsakats av miljömässiga stimuli och genetiska mutationer, säger Dingbo "Daniel" Lin, forskare bakom studien.
 
Forskarlaget tror att studierna kommer leda till framtida kostråd för personer med ögonsjukdomar och man ska nu fortsätta studera gojibär och dess hälsoeffekter.
 
 
Källa: Kansas State University, Santk Eriks ögonsjukhus
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
10/15/2010 8:21:50 AM - eko-maja
ekologiska gojibär
Det finns visst gojibär som odlas utan bekämpningsmedel. Dessutom så är det inte ekologiskt som används i studier utan konventionella bär och livsmedel.
 
9/28/2010 9:00:46 AM - anders
kravmärkt & ekologiskt
hej, visst finns det bra gojibär.
 
snacka med natur-eko.se
 
dom finns även på facebook.
 
 
4/4/2010 7:42:51 PM - Vicenta Heredia
goji är giftbomber
Visst är goji bra bär - men tyvärr är de som regel även sprängfyllda med BEKÄMPNINGSMEDEL.
 
I Kina är DDT fortfarande lagligt, och att hitta ekologiska gojibär somär verkligen är ekologiska är svart eftersom Kinesisk lag tillater vissa bekämpningsmedel även för "ekologiska" produkter.
 
Hoppas ni tar upp detta nagon gang kära sund.nu för INGEN annan verkar göra det!
 
Kommentera denna artikel