Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 4/27/2010

Fosfor i läsk och halvfabrikat påverkar vår hälsa

Forskare vid Harvard har upptäckt att fosfor i läsk och halvfabrikat påskyndar åldrandet och kan bidra till förkalkningar i hjärta och kärl samt njursjukdom.
 
Fosfor i läsk och halvfabrikat påverkar vår hälsa
Forskningen utfördes på möss och visar att höga halter av fosfat i läsk och bearbetade livsmedel påskyndar åldrandet. Man såg även att det ökade risken för åldersrelaterade komplikationer som kronisk njursjukdom och hjärt-kärl-förkalkningar.
 
- Människan behöver en sund kost och en balans på fosfat i kosten är viktig för ett hälsosamt och långt liv. Mitt råd är att undvika fosfaters toxicitet och njuta av ett hälsosamt liv, säger M. Shawkat Razzaque vid Harvard School och en av forskarna bakom studien.
 
Razzaque med kolleger undersökte effekterna av höga fosfathalter hos tre grupper av möss. Man såg att fosfat har toxiska, giftiga, effekter på möss och drar slutsatsen att en liknande effekt är trolig även bland andra däggdjur, inklusive människan.
 
Tidigare studier på människor har påvisat att höga halter av fosfor i blodet ger förhöjd risk för åderförkalkning.
 
Fakta:
 
Vad är fosfor
Fosfor används som tillsats i läsk och livsmedel och har E-nummer E338, fosforsyra.
 
Fosfor finns tillsatt i coca-cola och liknande coladrycker samt förekommer naturligt eller tillsatt i proteinrika livsmedel som nötter, ost, mjölk, fil, räkor, ägg och kött.
 
I kroppen förekommer fosfor som olika fosfatföreningar. Fosfat tillsammans med D-vitamin och även C-vitamin är nödvändigt för skelett, tänder och brosk. Överskott av fosfat utsöndras via njurarna hos friska personer.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel