Skribent: Annethe Åhrberg
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 5/15/2010

Bisfenol A – vad är det och var finns det?

Bisfenol A är en fettlöslig och östrogenhärmande substans som finns på insidan av konservburkar, läskflaskor och i många plastartiklar som ska tåla värme, till exempel nappflaskor och lunchlådor.
Studier har visat att Bisfenol A kan innebära en påverkan på beteende, reproduktion och hjärnans utveckling samt även risk för hjärt- och kärlsjukdomar, fetma och cancer.
 
Bisfenol A – vad är det och var finns det
Vid Uppsala universitet studerar forskaren Monica Lind det kemiska ämnet, bisfenol A.
 
- Vår hypotes är att ämnet påverkar fettomsättningen redan vid mycket låga doser. Detta kan leda till ökad mängd bukfett som i sin tur är kopplat till högt blodtryck, störda blodfetter, samt diabetes, och därmed till framtida hjärt-kärlsjukdom, säger Monica Lind.
 
Kanadensiska hälsovårdsmyndigheten förbjöd redan för ett år sedan användning av ämnet i nappflaskor och flera amerikanska delstater, liksom Danmark, är på väg att förbjuda det i produkter som kommer i kontakt med mat avsedda för barn. Däremot avvaktar svenska Livsmedelsverket liksom europeiska myndigheter.
- Det finns mer än 100.000 kemikalier i bruk i EU, varav mindre än 5 procent är toxikologiskt testade. Vi forskare har länge försökt uppmärksamma detta problem, utan större framgång, säger Monica Lind.
 
Hur farligt är Bisfenol A, BPA, för vår hälsa?
Bisfenol A, BPA, är en av ett antal kemikalier som kan störa hormonsystemet i kroppen. Sedan 30-talet är det känt att Bisfenol A kan härma det kvinnliga könshormonet, östrogen. Genom studier på råttor har man sett att Bisfenol A påverkar fertilitet och reproduktion.
 
En brittisk studie på cirka 1.500 vuxna amerikaner, som publicerades i januari 2010, visar att människor med höga halter bisfenol A i urinen i större utsträckning drabbas av hjärtsjukdomar.
 
– Det är tydligt att sambandet finns där, så det behöver tas på allvar av reglerande myndigheter, säger professor David Melzer, forskare vid Peninsula Medical School.
 
Enligt Karolinska institutet har hälsorisker som störd utveckling av hjärnan, beteende och reproduktionsorgan, samt ökad risk för fetma och cancer efter exponering i fosterlivet rapporterats i djurförsök.
 
År 2008 kom en studie på hälsoeffekter hos människor. Där fann man ett signifikant samband mellan halter av BPA i urinen och ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar samt diabetes. Andra studier har gjort kopplingar mellan högre koncentrationer av BPA i blod och effekter på äggstockar samt ökad risk för missfall.
 
Andra hälsorisker som tros ha ett samband med bisfenol A är skador på hjärnan, hyperaktivitet, ökad aggressivitet, försämrad inlärning, tidig pubertet, äggstocksrubbningar samt ökad prostatastorlek och minskad spermieproduktion
 
Var finns bisfenol A?
Bisfenol A ingår i polykarbonatplast som används inom livsmedelsindustrin, men återfinns även i medicinsk, sport- och elektronisk utrustning.
 
Bisfenol A förekommer framför allt i plastprodukter som CD- och DVD-skivor, ögonlinser, tandfyllningsmaterial, kameraskal, epoxyfärger, epoxylim, tryckfärger, kopieringspapper samt flamskyddsmedel.
 
Inom livsmedelsindustrin finns Bisfenol A i olika typer av matbehållare, till exempel nappflaskor och konservburkar, men även i plastartiklar för mikrovågsvärmning, bordsporslin, förvaringskärl, kartongmaterial samt flaskor av polykarbonat.
 
Enligt EFSA, European Food Safe Authorithy, är det små barn som dricker modersmjölkersättning i nappflaskor av polykarbonat som riskerar att få i sig mest bisfenol A via maten. Man har sett att nyfödda barn har förmåga att snabbt utsöndra ganska stora mängder bisfenol A, som väsentligt överstiger de mängder som motsvarar ett acceptabelt dagligt intag.
 
Majoriteten av oss får dagligen i oss låga nivåer av bisfenol A, BPA, genom framförallt mat eller dryck som är i kontakt med polykarbonatplast eller epoxyharts. Bisfenol A läcker från materialet och går på så sätt över till maten eller drycken. Det sker vanligast vid höga temperaturer och vid högt eller lågt pH.
 
 
Fakta:
Här finns bisfenol A:
Konservburkar
Läskburkar
Matlådor
Nappflaskor
Vattenflaskor
Sportflaskor
Vattenreservoarer
Tandfyllningsmaterial
Aluminiumburkar
Vattenkylare
Solglasögon
Bildelar
Sportutrustning
Elektronisk utrustning
Ögonlinser
Plastleksaker
Kartongförpackningar
 
Så undviker du bisfenol A
- Byt till flaskor och burkar av glas eller rostfritt stål.
- Värm inte mat i matlåda i micron, lägg över på tallrik innan värmning istället.
- Undvik att äta mat från konservburkar.
- Använd inte plastföremål som är repiga eller trasiga, till exempel nappflaskor, leksaker, matlådor och sportflaskor.
- Undvik nappflaskor och andra plastföremål med symbolen 7 på undersidan.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
11/22/2016 12:57:41 PM - Andreas
Bisfenol
Såvitt jag vet finns Bisfenol a i trä också.
Naturliga halter av arsenik finns i jorden samt även radioaktivitet.
 
4/6/2014 10:51:24 AM - Sandra
Matlådor av glas
Finns bra glas matlådor nu.
 
7/22/2011 1:41:41 PM - anna
bisfenol a
varför kan vi inte sluta använda plastmaterial? Vad hände med glas? Stoppa bisfenol a nu!
 
7/20/2011 11:34:00 AM - skruttan
Tandfyllning
I dag lagas ju många tänder med plastmeterial hur farligt är det?jag har en del plastfyllningar är det risk för canser då?
 
3/30/2011 8:43:36 PM - Lena
Sportflaskor av aluminium
Finns det BPA Även i sportflaskor av aluminium?
Antar att de aluminiumbehållare ni nämner är de som har ett plastskikt på insidan.
 
12/6/2010 10:35:50 PM - Jennie
Bisfenol-A
Hej!
Det man kan göra för att unvika plastförpackningar med Bisfenol-A är att kolla på mitten av återvinningssymbolen där finns det en siffra de man ska undvika är 3 är PVC, (Polyvinylklorid) är känt cancerframkallande. 6 är PS,(Polystyren) är klassificerat som troligt cancerframkallandeav internationella byrån för cancerforskning. Siffran 7är PC,(Polykarbonat) står även för övriga plaster som inte passar i någon annan kategori men kan innehålla tex Bisfenol-A och även Acrylic, acrylonitrile, butadiene styrene, fiberglas, nylon, polycarbonat,polyactic acid, min källa är wikipedia, nästan alla är cancerogena och nerv och hormonstörande.Bisfenol-A kan orsaka skadliga effekter av bara 0,0002-2 mikrogram per milliliter.
 
11/19/2010 10:34:35 PM - Suzanne
De flesta "metall" vattenkokare är plast, ja
De innehåller oftast ett lager plast på insidan.
Däremot är det inte nödvändigtvis just BPA i vattenkokare. Bodums plastvariant t ex vet jag är polypropen (symbol 5, PP), antagligen många andra också.
 
Det värsta är absolut nappflaskorna som bör förbjudas omedelbart.
 
Det värsta för vuxna är nog konservburkar - speciellt de med tomater har alltid ett lager BPA på insidan, antagligen för att syran skulle fräta så mycket på aluminiumet annars.
 
Däremot Tetra Pak's antiseptiska kartonger (finns t ex för tomatsåser) innehåller aluminium och polyeten (PE) och ibland polypropen (PP).
 
8/31/2010 11:40:22 AM - nena
förbjud bisfenol a
sluta upp med alla konstiga giftiga tillsatser. vad är det för fel på vanligt papper av rent trä??
 
8/13/2010 1:33:01 AM - Dissfenol
Dolt innehåll
Fruktansvärt att det finns Bisfenol i massvis av produkter som saknar innehållsförteckning och materialmärkning - kassakvitton till exempel! Det blir ju omöjligt för medvetna konsumenter att kolla upp detta :( Bisfenol bör snarast totalförbjudas i alla dess former! OM det används bör det framgå klart o tydligt, ok det behöver inte framgå hur mkt eftersom det finns maxvärden men jag som konsument vill absolut veta ATT det används tack!
 
5/19/2010 10:24:18 PM - Miljötoxikologen
Inte bisfenol i rostfria vattenkokare i vart fall
Svårt att veta. Men varför chansa? Använd rostfritt och glas.
 
5/18/2010 7:36:34 PM - Siw
Bisfenol i vattenkokare?
Finns det bisfenol vattenkokarens behållare och lock? Dessa ska ju tåla varmt vatten och är ofta av plast?
 
Kommentera denna artikel