Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2/14/2019

Skydda hjärtat med rödlök

En kinesisk studie visar att det kan löna sig att lägga till rödlök till sin dagliga kost. Det kan skydda ditt hjärta.
 
Skydda hjärtat med rödlök
I studien matade forskarna hamstrar med krossad rödlök utöver att de fick äta en högkolesteroldiet.
 
Forskarna ville undersöka sambandet mellan lökintag och samspelet med mänskliga gener och proteiner som är delaktiga i kolesterol-metabolismen i kroppen. Studien pågick i åtta veckor och man kunde konstatera att nivåerna av dåligt kolesterol (LDL) sjönk i genomsnitt med 20 procent. Däremot påverkades inte det goda kolesterolvärdet (HDL).
 
Resultaten stödjer därmed påståendet om att regelbunden lök-konsumtion minskar risken för hjärt-kärlsjukdom menar forskarna. Rödlök hjälper kroppen att göra sig av med det dåliga kolesterolet som är förknippat med hälsoproblem som hjärtinfarkt och stroke. Dessutom lyckas rödlöken bevara det goda kolesterolet i kroppen. Det goda kolesterolet anses vara bra för oss och ger skydd mot hjärtsjukdomar.
 
Tidigare forskning har visat att lök är bra mot cancer, hjärt-kärlsjukdomar, förkylningar och hosta.
 
I vissa delar av världen, till exempel Kina och amerikanska Georgia, äter man mer lök än i andra länder. Det har visat sig att förekomsten av magsäckscancer är 40-50 procent lägre i dessa länder jämfört med länder där man äter mindre lök.
 
Även en holländsk studie på äldre män och kvinnor visade att de som åt en halv lök om dagen löpte hälften så stor risk för magsäckscancer som de som inte åt lök.
 
Fakta:
Rödlökens hälsosamma innehåll:
 
 • Flavonoiden quercetin
  Rödlöken innehåller mer quercetin än andra löksorter. Quercetin är en stark antioxidant som kan hämma tillväxten av cancerceller. Quercetin är antiinflammatorisk, virushämmande och antibiotisk. Den klarar även upphettning utan att förstöras. Quercetin anses även kunna lindra inflammationer i lungorna, rensa ut tungmetaller ut kroppen samt stärka levern och blodkärlen.
   
 • Svavelföreningar
  Rödlök, liksom andra löksorter, innehåller starka svavelföreningar som allicin och allylpropylsulfid. Dessa bidrar till att stärka kroppen mot infektioner, parasiter i tarmen samt att reglera blodsockervärdet. Svavelföreningarna är det som gör att tårarna bränner bakom ögonlocket när du skär lök och de som ger rödlök och andra löksorter den starka doften.
   
 • GPCS (γ-glutamyl-propenyl-cystein sulfoxid)
  GPCS är en förening som visat sig kunna hindra att benmassan bryts ner. GPCS-föreningen verkar stärkande för benmassan och fungerar på liknande sätt som de mediciner som används till patienter med benskörhet, osteoporos.
   
 •  
  Löktips
 • Kall lök får ögonen att tåras mindre.
 • Förvara löken på sval plats eller i kylskåp.
 • Persilja fräschar upp andedräkten i samband med lökintag.
 •  
   
  Kommentarer på denna artikel
   
  Inga kommentarer har skrivits än
  Kommentera denna artikel