Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 10/15/2011

Curcumin i gurkmeja kan förebygga och behandla fettlever

Curcumin har i nya studier visat sig kunna förebygga och lindra leverskador orsakade från så kallad fettlever. Curcumin finns i gurkmeja som är en vanlig ingrediens i currykrydda.
 
Curcumin i gurkmeja kan förebygga och behandla fettlever
Curcurmin är vanlig inom kinesisk medicin där den använts till traditionella läkemedel under flera tusen år. Curcumin är den kemikalie som ger gurkmeja och curry dess färg. Curcumin är även vanlig inom indisk medicinlära.
 
Gurkmeja utvinns ur roten "curcuma longa". Roten ingår i samma kryddsläkte som ingefära. Det är curcumin som ger gurkmeja dess karakteristiska färg och den innehåller mängder med polyfenoliska föreningar.
 
Tidigare forskning visar att gurkmeja har antiinflammatorisk verkan, kan minska risken för cancer i mage och tarm samt ev lindra cystisk fibros.
 
Ny forskning, vid Saint Louis University, visar att curcumin har potential att motverka en allt vanligare typ av fettlever, så kallad ej-alkoholrelaterad steatohepatitis (NASH).
 
NASH är starkt kopplad till fetma och viktökning och kan leda till en typ av leverskada som kallas leverfibros. Denna kan sedan utvecklas till skrumplever med risk för levercancer och för tidig död.
 
- Mina laboratoriestudier undersöker de molekylära mekanismerna för leverfibros och söker efter naturliga sätt att förebygga och behandla dessa leverskador, säger Anping Chen, Ph.D., forskare bakom studien och chef för forskning vid patologi Institutionen för Saint Louis University.
 
- Även om mer forskning, i form av kliniska studier på djur och människa, behövs så anser vi att curcumin kan vara effektivt vid behandling och förebyggande av leverfibros, som förknippas med den alkoholfria steatohepatitis (NASH).
 
Höga nivåer av leptin, glukos och insulin är vanligt förekommande hos personer med fetma och typ 2-diabetes. Forskarna tror att dessa symtom bidrar till utvecklingen av NASH-relaterad leverfibros.
 
Enligt Chen spelar Leptin en avgörande roll i utvecklingen av leverfibros. Höga nivåer av leptin aktiverar stellatum celler, som är de celler som orsakar överproduktion av kollagenprotein, en viktig del av leverfibros.
 
Forskarna fann att Curcumin eliminerade effekterna av leptin, vilket gör att den fortsatta utvecklingen av leverskador kan stoppas.
 
 
Fakta:
 
Läs mer om fettlever:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel