Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 1/10/2011

Grönt te kan skydda mot cancer och hjärnsjukdomar

Genom att regelbundet dricka grönt te kan du minska risken för hjärnsjukdomar som Alzheimers och demens. Forskarna vid Newcastle University tror även att grönt te kan skydda mot cancer.
 
Grönt te kan skydda mot cancer och hjärnsjukdomar
Forskarteamet ville undersöka om de skyddande egenskaperna hos grönt te bestod även efter matsmältningen.
 
- Matsmältningen är en viktig process som ger våra kroppar de näringsämnen vi behöver för att överleva. Men det betyder också att bara för att den mat vi äter har hälsofrämjande egenskaper, kan vi inte utgå från att dessa föreningar kan absorberas av kroppen, säger Dr Okello, forskningsledare för studien.
 
Forskarna fann dock att när grönt te brytits ner med enzymer i tarmen så var teet mer kraftfullt och effektivt än i osmält form. Man fann även att de kemiska föreningarna hade anti-cancer egenskaper.
 
- Det skedde en betydligt långsammare tillväxt av tumörcellerna som vi använde i våra experiment, säger Dr Okello.
 
Två föreningar är kända för att spela en betydande roll i utvecklingen av Alzheimers sjukdom - väteperoxid och ett protein som kallas beta-amyloid.
 
Tidigare studier har visat att föreningar som kallas polyfenoler, finns bland annat i svart och grönt te, har nervskyddande egenskaper och en förmåga att binda till sig giftiga föreningar och därmed skydda hjärncellerna.
 
- Det finns vissa kemikalier som vi vet är positiva och vi kan identifiera livsmedel som är rika på dem, men vad som händer under matsmältningen är avgörande för om dessa livsmedel faktiskt gör oss något gott, menar Dr Okello.
 
Genom laboratorie-experiment kunde forskarna undersöka vad som hände med tumörceller som de utsatte för varierande koncentrationer av olika gifter samt grönt te föreningar.
 
- De matsmälta kemikalierna skyddar våra celler och förhindrar gifter från att förstöra cellerna. Vi såg även en påverkan hos cancercellerna. Deras tillväxt bromsades kraftigt.
 
Grönt te har använts inom traditionell kinesisk medicin i århundraden och denna forskning ger vetenskapliga belägg för att det kan vara effektivt mot några av våra vanligaste sjukdomar.
 
- Det finns naturligtvis många faktorer som tillsammans har ett inflytande på sjukdomar som cancer och demens - en bra kost, mycket motion och en hälsosam livsstil är viktiga ingredienser, avslutar Dr Okello.
 
 
 
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel