Skribent: Tina Fallgren
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 3/15/2011

Mer än smaksinnet påverkar din matupplevelse

Uttrycket att vi äter med ögat säger just att vi använder fler sinnen vid matbordet än bara smaken. Men visste du att även minnet och luktsinnet har en stark inverkan på vad vi tycker om för mat?
 
Redan under graviditeten får bebisen ta del av det mamman äter genom att maten sätter smak på fostervattnet. Detta gäller dock inte för all mat, den mat som smaksätter fostervattnet är det som du kan uppfatta med luktsinnet, som till exempel apelsinjuice.
 
Däremot påverkar inte mängden salt i maten salthalten på fostervattnet. På så sätt lägger mamman också grunden till vilken mat barnet senare kommer att föredra.
 
- Fostret kan upptäcka dessa smaker och komma ihåg dem efter födseln, säger Gary Beauchamp, biolog vid the Monell Chemical Senses Center i Philadelpia.
 
Genom att bli medveten om detta kan du alltså redan som gravid påverka ditt barns tyckande för hälsosam mat.
 
Luktsinnet påverkar
En annan faktor som spelar in när det kommer till matupplevelse är vårt luktsinne. Mycket av det du känner kommer inte från smaken utan tas faktiskt upp via det sinnet.
 
En forskargrupp från Kraft Food´s research bevisade detta genom att låta en publik hålla för näsa samtidigt som de åt en godis. Resultatet blev att godisen smakade nästan ingenting. Det som händer är att doften från maten, eller i det här fallet godisen, tar vägen förbi halsens baksida, där smakreceptorerna sitter, och vidare till näsan. På så sätt påverkar lukten din smak och därmed även totalupplevelsen.
 
I skolan har vi fått lära oss att vi kan känna söta smaker på framsidan av tungan, salt på tungans sidområden och bittra smaker längst bak. Enligt Gary Beauchamp stämmer detta till en viss del.
 
- Det är sant att de områden är lite mer känsliga för dessa smaker, men i verkligheten finns det inget entydigt karta över vilka delar av tungan som känner mer av en smak än en annan, säger Beauchamp.
 
Han berättar också att man har upptäckt smakreceptorer i halsen som man inte har vetat om tidigare. Upptäckten gjordes på en kvinna som var tvungen att ta bort sin tunga, men upptäckte att hon fortfarande kunde känns smaker efteråt.
 
En annan faktor som spelar in på vårt smaksinne är vårt minne. De flesta av oss har nog varit med om att sätta tänderna i en kaka eller en matbit som vi även åt som barn och på sekunden har vi gjort en känsloresa 20 år tillbaks i tiden. Det har sin förklaring i att många av våra barndomsminnen kopplas ihop med smakupplevelser.
- Det beror på att luktsinnet är kanske den mest primitiva, och de anatomiska förbindelserna mellan lukt och känslor är mer direkt än för andra sinnen, förklarar Beauchamp.
 
Det förrädiska saltet
En faktor med negativ klang är vår kärlek för både fett och salt. Trots varningar från både forskare och media att både salt och fett är dåligt för vår hälsa så fortsätter vi äta det. Man kan ju fråga sig varför, eftersom vi har så mycket kunskap idag. Beauchamp förklarar varför.
 
- Människans driv att konsumera salt är delvis medfött och delvis kulturellt. Våra förfäder blev oftast inte mer än 50 år gamla och behövde därför inte oroa sig för långsiktiga konsekvenser som hjärtsjukdomar och stroke.
 
Han förklarar även att salt är en smak som dämpar bitterhet i råvaror samtidigt som det ökar sötman, vilket är anledningen till att man hittar salt i många av våra matvaror idag.
 
Som tur är finns det hopp att komma ur saltträsket. Gary Beauchamp berättar om två lösningar till saltproblemet, dels hitta alternativ till saltet och dels uppmuntra människor att äta annat.
 
Angående fettet säger William Yosses, chefskonditor på White House, att kockarna behöver utveckla recept som smakar väldigt bra utan att innehålla höga mängder med fett.
 
En annan lösning är att byta ut fettet i maten mot alternativ. Han ger ett exempel på chokladmousse, där både äggulor och grädde ger oss en känsla av krämighet som i sin tur ger oss en känsla av tillfredställelse. Genom att byta ut båda ingredienserna mot vatten och gelatin får vi en fettsnålare dessert som fortfarande ger njutning.
 
- Vatten och gelatin, tillsammans med choklad, ger fortfarande en krämig mousse, men den är nyttigare och du får mer chokladsmak.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
4/18/2011 8:25:27 AM - Anna Olsén
Känns 20 år gammal..
Åh vilka nya fräscha kostråd..
Ät mindre salt?
"hitta alternativ till saltet och dels uppmuntra människor att äta annat"
Utan exempel.
Ät mindre fett.
Nån som minns samma artiklar från 60-talet, 70-talet, 80, 90, och 00-talet, fast bättre skrivna?
 
Kommentera denna artikel