Skribent: Tina Fallgren
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 9/26/2011

Blåbär kan motverka fetma

Forskning på möss visar att blåbär kan motverka att kroppen bildar fettceller.
 
I våra svenska skogar växer det fullt av dessa blåa bär som på senare tid har utnämnts till superbär och kan jämföras med gojibär, acai och mullbär. Enligt ny forskning kan man även gå ner i vikt med hjälp av dessa antioxidantrika bär.
 
Forskarna har tittat närmare på blåbärens höga innehåll av ämnet polyfenoler, en antioxidant, för att se om det ämnet skulle kunna spela en roll i kampen mot fetma. I studien tog man vävnader från möss och undersökte vilken effekt polyfenoler har i kroppens kamp mot utvecklandet av fettceller.
 
Antioxidanten kan motverkar fetma
Resultatet visade att där polyfenolerna var som högst var det 73 procent mindre fettceller och vid de ställen där de var som minst var det 27 procent mindre fettceller.
 
- Vi behöver fortfarande testa detta på människor för att vara helt säkra på att det inte finns några negativa effekter och för att se om dessa doser är effektiva. Detta är ett viktigt område för forskning och att kunna fastställa den bästa dosen av blåbär för människor för att minska kroppsfettet, säger forskningsledaren Shiwani Moghe.
 
Tidigare forskning
Polyfenoler har även i tidigare forskning visat sig motverka stress och verka antiinflammatoriskt, förebygga hjärtsjukdomar och vissa former av cancer samtidigt som de hämmar vissa ögonsjukdomar och motverkar åldrande. Antioxidanten hittar du bland annat i slånbär, nypon, fläder, björnbär, lingon, hallon, jordgubbar, apelsiner, havtorn och vindruvor.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel