Skribent: Tina Fallgren
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 9/10/2011

Honung kan motverka resistens mot antibiotika

I en ny studie har man tittat på manukahonungens effekter och hittat att den kan förhindra att tre typer av bakterier uppstår. Det kan i framtiden innebära att honungen är svaret på hur man ska lösa antibiotikaresistens.
 
Honung kan motverka resistens mot antibiotika
Forskarna såg att manukahonung kan ingripa på tillväxten av tre typer av bakterier som är vanligt förekommande i sår, Pseudomonas aeruginosa, grupp A- streptokocker och meticillin resistenta Staphylococcus.
 
Manukahonungen är nektar som har samlats in av bin från Manukaträd på Nya Zeeland. Honungen är sedan tidigare erkänt bra för sina antimikrobiella men har ännu inte helt utredd för att överföra till modern medicin.
 
- Våra fynd med streptokocker och pseudomonas tyder på att Manukahonungen kan hämma fastsättning av bakterier på vävnader som är ett viktigt steg i inledningen av akuta infektioner. Hämmande av fastsättning blockerar också bildningen av biofilmer, som kan skydda bakterierna från antibiotika och låta dem att orsaka ihållande infektioner, säger professor Rose Cooper, en av forskarna bakom studien.
 
Enligt Cooper kan Manukahonungen öka inom den närmaste framtiden i arbetet med att hitta en lösning på hotet om stigande antibiotikaresistens.
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel