Skribent: Tina Fallgren
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 5/12/2011

Persilja och selleri viktig för kampen mot bröstcancer

Persilja får ofta fungera som dekoration på toppen av mat, men den kan vara bra till annat visar en ny studie som har funnit att en förening ibland annat persilja som kan stoppa vissa bröstcancertumörceller från att förökas och växa.
 
Persilja och selleri viktig för kampen mot bröstcancer
Forskaren Salman Hyder exponerade råttor, med bröstcancer, för ämnet apigenin. Ämnet är en gemensam förening som man hittar i persilja och andra vegetabilier.
 
Resultatet visade att de råttor som utsattes för apigenin utvecklade färre tumörer och tumörerna tog mycket längre tid på sig att bildas jämfört med de råttor som inte utsattes för apigenin.
 
Hyder anser att denna slutsats kan vara positiv för kvinnor som tar vissa hormonersättningsbehandlingar.
 
- Vi vet att vissa syntetiska hormoner som används i hormonbehandling kan påskynda utvecklingen av brösttumör och i vår studie exponerades råttorna av just de kemikalier som vanligen används i dessa behandlingar, säger Hyder.
 
När tumörceller utvecklas i bröstet skapas nya blodkärl i tumörerna. Blodkärlen ser sedan till att tillföra tumören närigsämnen för att den ska kunna växa till sig och försöka sig.
 
Hyder fann att ämnet apigenin blockerade en nybildning av blodkärl, vilket alltså försenar och ibland även kan stoppa utvecklingen av tumörer. Hyder fann också att ämnet minskade det totala antalet tumörer. Men medan apigenin fördröjde tumörens tillväxt stoppades inte bildandet av cancerceller i bröstet.
 
Bröstcancer, eller cancer i bröstet som man egentligen säger, är den vanligaste cancerformen i Sverige. Runt 50 000 personer diagnosen bröstcancer varje år. Ju tidigare man upptäcker sjukdomen, desto lättare är det att behandla den. Oftast är det kvinnor som får den, ett fåtal män drabbas men de siffran är mycket liten.
 
Apigenin finns som högsta dos i persilja och selleri men kan också hittas i äpplen, apelsiner, nötter och andra vegetabiliska produkter. Trots forskningsresultaten finns det fortfarande ett frågetecken, nämligen hur mycket man bör få i sig av apigenin.
 
- Vi har ingen specifikt doseringen för människor ännu men det är viktigt att hålla en miniminivå av apigenin i blodet för att fördröja uppkomsten av bröstcancer som utvecklas. Det är nog en bra idé att äta lite persilja och lite frukt varje dag för att säkerställa den minimala nivån men du kan även hitta detta ämne i kosttillskott. Naturligtvis bör du alltid kontrollera med din läkare innan du gör några större förändringar i din kost eller livsstil, säger Hyder.
 
Per Hall, professor i strålningsepidemiologi vid Karolinska i Stockholm tycker att studien är intressant men påpekar att det är svårt att dra några slutsatser.
 
- Som alltid i den här typen av studier har man ingen aning om vilka doser som använts men normalt brukar det vara skyhöga doser, nästan toxiska, om man skulle översätta det till individer. Dock kan man väl säga att tanken är tilltalande – grönsaker skyddar mot bröstcancer, säger han.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel