Skribent: Tina Fallgren
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 5/13/2011

Kaffe kan skydda mot bröstcancer

Har du dragit ner på kaffet för att du trodde att det inte var så nyttigt? Då kanske du kan tänka om för ny forskning visar att kaffedrickande kan skydda kvinnor över 50 mot en aggressiv form av bröstcancer.
 
Kaffe kan skydda mot bröstcancer
Forskare vid Karolinska Institutet i Stockholm har funnit att regelbundna kaffedrickare var mindre benägna att utveckla östrogen-receptor-negativa tumörer som är en form av cancer som är resistent mot ett brett spektrum av läkemedel.
 
Kaffekonsumtion dagligen är bra
I studien tittade man närmare på nästan 6 000 kvinnor, alla över 50 år, och jämförde olika livsstilsfaktorer med en regelbunden kaffekonsumtion hos både kvinnor som var drabbade av bröstcancer och kvinnor som inte var det.
 
Livsstilsfaktorerna är bland andra klimakteriet, motion, vikt, utbildning och en familjehistorik av bröstcancer. Det man kom fram till var att de kvinnor som dricker kaffe varje dag hade en lägre frekvens av bröstcancer än de som sällan eller aldrig dricker kaffe, närmare bestämt en 57 procentig mindre risk att utveckla cancer, enligt studien.
 
- Ett högt dagligt intag av kaffe befanns vara associerad med en signifikant minskning av bröstcancer bland postmenopausala kvinnor, säger forskarna som har utfört studien.
 
Ämnen i kaffe som påverkar
Anledningen tros vara att kaffe kan innehålla ämnen som påverkar olika typer av bröstcancer på olika sätt men för att fastställa detta behövs mer forskning.
 
- Vi tror att detta kan ha att göra med hur kaffet är tillrett och vilken böna som har använts, säger Jingmei Li, den forskare som har lett studien, i ett pressmeddelande. Vi kan ännu inte med säkerhet säga vilken mekanism som ligger bakom den välgörande effekten hos kaffe. Det är dock inte sannolikt att effekten beror på fytoöstrogener i kaffe eftersom det inte observerades någon minskning av ER-positiv cancer, alltså hormonberoende cancer, i studien.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel