Skribent: Tina Fallgren
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 5/14/2011

Fisklever innehåller nyttiga fettsyror

Forskare har nu kunnat bekräfta att de fleromättade fettsyrorna som vi kan hitta i fisklever är en bra hälsokälla för oss. Ansjovis är en av fiskarna som har de högsta halterna.
 
Fisklever innehåller nyttiga fettsyror
Hitills har man knappt använt sig av fisklever, med undantag för torsklever som används för att producera medicinsk olja.
 
Istället slänger fiskare bort mycket av fiskarnas inälvor i haven. Men det är en dålig idé eftersom fiskarnas organ innehåller ämnen som är bra för hälsan.
 
- Fisklever är en bra källa av långkedjiga fleromättade fettsyror, särskilt på omega 3-familjen som eikosapentaensyran (EPA) och dokosahexaensyra (DHA), säger José Luis Guil-Guerrero, huvudansvarig för en ny studie kring fisklever.
 
Bra mot cancer och Alzheimers
Dessa nyttiga fettsyror används för att förebygga och behandla olika sjukomar som vissa typer av cancer, depression, Alzheimers sjukdom, schizofreni, beteendestörningar och hjärt-kärlsjukdomar.
 
Studien fokuserade på 12 sorters fiskar som vanligen äts i sydöstra Spanien, som kummel, makrillhaj och den europeiska sardinen. Lever från de stora fiskarna - fjärsingen (Trachinus draco) och Europeiska ansjovis (Engraulis encrasicolus) - visade upp de högsta nivåerna av fettsyrorna (51,4% respektive 47,9% av de sammanlagda fettsyrorna).
 
- Om vi tog tillvara på detta skulle vi även minska vår negativa påverkan på miljön som uppstår när vi kastar inälvsprodukter i vattnet, säger Guil-Guerrero.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
5/28/2011 11:20:26 PM - Lasse
A-vitamin
Hur är det med A-vitaminet i fisklever? Det är väl giftigt i vissa mängder. Hur mycket kan man äta utan att A-vitaminet blir toxiskt?
 
Mvh
 
5/18/2011 11:01:09 AM - Anonym
Okej
DeT ÄR JU BRA ATT DEM HAR HITTAT DEN DÄR SYRAN,HAR SKRIVIT LITE OM DET.hAR JOBBAT OM KOST&HÄLSA I SKOLAN
 
Kommentera denna artikel