Skribent: Tina Fallgren
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 5/22/2011

Tillverknings-processen påverkar näringen i grönt te

De positiva föreningarna i grönt te är inte lika stabila som industrin trott visar en ny studie.
 
Tillverknings-processen påverkar näringen i grönt te
Den nya studien kan ge industrin riktlinjer för hur man bättre kan lagra grönt te pulver.
 
- Folk dricker grönt te för hälsan, så de vill såklart att de nyttiga catechiner ska finnas där. I samma ögonblick pulverdrycker blir allt mer populära för konsumenterna är det viktigt att veta hur lagringen kan påverka näringsinnehållet i produkterna, säger Lisa Mauer, professor i livsmedelsvetenskap.
 
Catechiner är källan till antioxidanterna i grönt te och tros kunna bekämpa hjärtsjukdomar, cancer, diabetes och andra hälsoproblem. Grönt te pulver används ofta som ingredienser i produkter som är smaksatta med grönt te.
 
Ökad temperatur försämrar catechnet
I studien fann Mauer att en kombination av ökad temperatur och luftfuktighet minskade catechinets nedbrytning.
 
Hon berättar att man tidigare har trott att pulvret har varit stabilt under glasningstemperaturen, alltså den temperatur när teet ändras från fast och glasaktig till en gummiliknande och trögflytande.
 
I det gummiliknande tillståndet kan föreningar börja reagera med varandra snabbare på grund av en ökad molekylär rörlighet vilket leder till en förändring av den kemiska nedbrytningen. Professorns slutsatser är att pulver av grönt te försämras vid den här tillverkningsprocessen.
 
Mäta förlusten av catechin
Koncentrationer av catechin spårades med hjälp av högpresterande vätskekromatografi. I metoden löste man upp det gröna tepulvret i en lösning. Olika föreningar flyttades sedan eftersom och kunde därför mätas var för sig.
 
Slutligen hade man förvarat mer än 1 800 pulverprover. Alla i olika kombinationer av temperaturer och luftfuktighet i upp till 16 veckor för att man sedan ska mäta hur stor förlusten av ämnet catechin är. De som har den högsta temperaturen och luftfuktigheten förlorat mest catechiner.
 
Vill förbättra processerna
Från dessa resultat bygger man sedan modeller för att förutsäga den nivå där catechinerna skulle gå förlorade vid olika lagringsförhållanden. Mauer menar att livsmedelsindustrin skulle kunna använda modeller för att kunna förutsäga hur mycket av catechinerna som skulle finnas kvar i pulvret och därför även veta hur stora de positiva hälsoeffekterna är.
 
- Att veta vad som händer olika ingredienser är oerhört viktigt för att förstå kvaliteten hos ett livsmedel eller produkt, säger hon.
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
7/7/2011 12:55:35 PM - aNlDyLlkvtfxPljc
ncoXEyrCUH
I suppose that sounds and slemls just about right.
 
Kommentera denna artikel