Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 3/1/2018

Grönt te kan ge skydd mot autoimmun sjukdom

En naturlig förening i grönt te kan hjälpa till att motverka autoimmun sjukdom.
 
Grönt te kan ge skydd mot autoimmun sjukdom
Autoimmuna sjukdomar drabbar omkring fem procent av befolkningen och innebär att kroppens immunförsvar angriper och förstör kroppens egen vävnad. Exempel på sjukdomar är diabetes, allergier, tarmsjukdomar, reumatiska tillstånd, struma och MS.
 
Den nya studien visar att en av de positiva föreningar som finns i grönt te har en kraftfull förmåga att öka antalet så kallade regulatoriska T-celler. Dessa spelar en nyckelroll i både immunförsvaret och för att undertrycka autoimmun sjukdom.
 
Tidigare studier på grönt te har visat på en god förmåga att motverka inflammation, förbättra immunförsvaret och förebygga cancer.
 
Föreningen man hittat i grönt te kan påverka antalet regulatoriska T-celler och därmed processen för ett förbättrat immunförsvaret. I våra kroppar finns det många typer av celler som alla har olika roller i immunförsvaret och det är en fin balansgång för att angripa oönskade inkräktare utan att skada normala celler.
 
I autoimmuna sjukdomar går den här processen snett och kroppen reagerar felaktigt genom att angripa sig själv. Vissa cellers huvuduppgift är att bidra till att kontrollera att problemet och dämpa eller "stänga av" immunförsvaret, inklusive dessa regulatoriska T-celler. Antal och korrekt funktion av de regulatoriska T-celler regleras i sin tur genom andra biologiska processer såsom transkriptionsfaktorer och DNA-metylering.
 
I den här studien har forskarna använt en förening i grönt te, en polyfenol som kallas EGCG och som tros utgöra en stor del av teets hälsofördelar och har både anti-inflammatoriska och anti-cancer egenskaper. De räknade med att det skulle kunna leda till en högre produktion av regulatoriska T-celler.
 
EGCG kan ha positiva hälsoeffekter genom en epigenetisk mekanism vilket innebär att man inte ändrar de underliggande DNA-koderna utan bara påverkar det som cellerna går igång på.
 
Studien gjordes i laboratorier på möss och den visade att behandling med polyfenolen EGCG har ökat avsevärt i antal av regulatoriska T-celler som finns i mjälten och lymfa, detta har i sin tur bidragit till att styra immunförsvaret.
 
Forskarna menar att detta kan utnyttjas för att generera regulatoriska T-celler för terapeutiska ändamål och är av stor klinisk betydelse för bekämpande av autoimmuna sjukdomar.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel