Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 3/19/2012

Kaffe och fet mat påverkar blodsockret negativt

Att äta snabbmat är aldrig en bra idé, men att äta det i kombination med en kopp kaffe kan vara ännu sämre visar en ny studie. Detta gäller speciellt om du ligger i riskzonen för att drabbas av metabola sjukdomar eller diabetes 2.
 
Kaffe och fet mat påverkar blodsockret negativt
Forskaren Marie-Soleil Beaudoin har upptäckt att blodsockret hos friska personer stiger snabbt efter en måltid med snabbmat med hög fetthalt. Och dricker du en kaffe med koffein i samband med måltiden så stiger din nivå dubbelt så mycket.
 
Dessa nivåhöjningar liknar dem som människor i riskzonen för diabetes får.
 
- Resultaten visar att mättat fett stör kroppens förmåga att ta hand om blodsockret och när de kombineras med koffeinet i kaffe kan effekterna bli ännu värre. Och det är ohälsosamt att sockret stannar kvar i vårt blod under långa perioder eftersom det blir en belastning för kroppens organ, säger Beaudoin.
 
En specialkonstruerad cocktail
Studien är den första som har undersökt effekterna av mättat fett och kaffe på vår blodsockernivå.
 
I studien har man mixat ihop en specialkonstruerad dryck, nämligen en fet cocktail som bara innehåller lipider (animaliska och vegetabiliska fetter). Syftet har varit för forskare att kunna efterlikna vad som händer med kroppen när vi äter fett.
 
I studien fick friska män dricka av denna feta cocktail, ett gram per kilo kroppsvikt. Sex timmar senare fick de sin andra måltid som bestod av sockerdricka.
 
- Normalt när vi får i oss socker producerar kroppen insulin, vilket gör att sockret försvinner ur blodet och distribuerar den till våra muskler, sade Beaudoin.
 
Men resultatet i den här studien visade något annat. Den feta måltiden påverkade istället kroppens kapacitet att transportera bort sockret från blodet och männens blodsocker blev 32 procent högre efter att de hade druckit sockerdrickan, än om de skulle ha hoppat över den feta drycken.
 
Resultatet av kaffe i kombination med fett
Forskarna testade även effekten av kombinationen kaffe och fet mat. Vid testet fick deltagarna motsvarande två koppar kaffe fem timmar efter att ha intagit samma feta cocktail. En timme senare fick även de dricka sockerdricka.
 
Resultaten visade att blodsockret ökade med 65 procent jämfört med om deltagarna inte skulle ha fått i sig fettet från drinken och koffeinet från kaffet.
 
- Det här visar att effekterna efter en fet måltid kan stanna kvar flera timmar. Det du äter till lunch kan alltså påverka hur din kropp reagerar på den mat som du kommer att äta resten av dagen, säger Beaudoin.
 
Resultatet viktigt för personer i riskzoner för diabetes 2
Förutom att ta ett test på deltagarnas blodsockernivåer så har forskarna även tittat på gastrointestinala effekter genom att mäta mängden hormoner som släpptes från tarmen efter intaget av fett.
 
Detta eftersom hormonerna signalerar att bukspottkörteln frigör insulin för att rensa blodet från socker. Forskarna upptäckte att dessa hormoner även svarar på kolhydrater efter intaget av den feta drycken.
 
- Ytterst har vi funnit att fett och kaffe med koffein försämra kommunikationen mellan tarmen och bukspottkörteln, vilket kan vara en av anledningarna till varför deltagarna inte kan rengöra blodet från sockret så lätt. Den här studiens resultat är särskilt viktiga för personer i riskzonen för metabola sjukdomar och diabetes typ 2, säger Beaudoin.
 
- Vi har vetat i många år att personer med eller med risk för typ 2-diabetes bör begränsa sitt koffeinintag. Att dricka koffeinfritt kaffe istället är ett sätt att förbättra sin glukostolerans.
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel