Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 9/30/2011

Svenska groddar är pastöriserade

Svensk odling av groddar och skott är bland de säkraste i EU och kan bli modell för övriga odlare när nu EU ser över reglerna. Det visar en kartläggning som gjorts av den europeiska branschorganisationen.
 
Svenska groddar är pastöriserade
Efter det tyska EHEC-utbrottet i somras har den svenska produktionen halverats. Men risken att drabbas av EHEC av svenska groddar är minimal.
 
Svenska groddar är producerade med metoder som innebär att fröerna som ska groddas pastöriseras och att man kontinuerlig tar prover som en extrakontroll.
 
En kartläggning av åtta stora europeiska producentländer visar att det endast är i Sverige som fröerna rutinmässigt pastöriseras innan de groddas.
 
Enligt en färsk konsumentundersökning på uppdrag av svenskt Sigill är kunskapen om den svenska säkerheten dålig bland konsumenterna.
 
– Bara 13 procent känner till att de fröer som ska groddas pastöriseras innan, säger Linda Cederlund, vd för Svenskt Sigill.
 
Samtidigt visar undersökningen att 40 procent äter lika mycket groddar som förut, medan 20 procent minskat sin konsumtion.
 
 
Källa: Svenskt Sigill
 
Fakta:
Vad innebär Svenskt Sigill?
Svenskt Sigill är kontrollmärkningen för svensk mat och blommor. I regelverket för Svenskt Sigill-certifiering finns krav på hur man förhindrar att smitta sprids från djur till människa och via livsmedel.
 
För grönsaksodlare är det speciellt viktigt att minimera riskerna med bevattningsvatten. En vanlig metod för hygienisering av frön till groddar är pastörisering där fröna upphettas till hög temperatur under kort tid.
 
Odlare av groddar tvättar också sina frön och alla har rutiner för att det ska vara rent och hygieniskt där man skördar och hanterar groddarna. Dessutom tar de som odlar groddar mikrobiella prover för att kontrollera att produkten inte innehåller smitta.
 
Läs mer om groddar och skott:
 
Groddar och skott - sprängfyllda med näring>>
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
6/12/2016 6:11:11 PM - ingrid andersson
pastöriserade frön
försvinner inte näringen om frön pastöriseras? hettas upp?
mvh
ingrid
 
6/12/2016 6:10:43 PM - ingrid andersson
pastöriserade frön
försvinner inte näringen om frön pastöriseras? hettas upp?
mvh
ingrid
 
Kommentera denna artikel