Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 1/26/2018

Granatäppeljuice skjuter upp åldrandet

Drick ett glas granatäppeljuice om dagen så åldras du långsammare och skjuter rynkorna på framtiden.
 
Granatäppeljuice skjuter upp åldrandet
Tidigare forskning har knutit granatäpple till hjärt- och kärlskyddande egenskaper som till exempel lägre blodtryck och kolesterolvärde.
 
En spanska studie visar att ett glas granatäppeljuice om dagen även kan sakta ner åldrandet av DNA. I den aktuella studien använde man granatäpple-extrakt av hela frukten, det vill säga saft, skal och frön. Deltagarna fick ta extraktet under 30 dagar i tablettform.
Forskarna fann en rejäl minskning av en markör som sätts i samband med cellskador, som stör hjärna, muskler, lever-och njurfunktion och orsakar åldrande.
 
Minskningen av den åldrande DNA var okänd för forskarna fram till denna studie genomfördes och forskare säger att de är "entusiastiska över denna studie.
 
- Vi tror att regelbunden konsumtion av granatäpple-extrakt kan bromsa processen av DNA oxidation. Vi blir gamla för att vi "faller sönder", cell för cell. Ett sätt att se på åldrandet är att tänka på det som rost eller oxidering, en skadlig process. De fria radikaler som oxiderar vår kropps molekyler innehåller fett, tungmetaller och flera andra kemiska föreningar när vi andas, äter och dricker. Om fria radikaler når DNA i våra celler, är skadan kumulativ och betydande. Att kunna skydda sig mot denna process skulle vara ett betydande genombrott, säger Dr Sergio Streitenberger, en av forskarna bakom studien.
 
Fakta:
Läs mer om granatäpple och hälsa
 
Granatäpple ger gott om antioxidanter>>
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel