Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 3/6/2012

Glass påverkar hjärnan precis som knark

Glass ger samma cravings, sug, som hos personer som använder kokain. Det visar en ny amerikansk studie med 150 tonåringar.
 
Glass påverkar hjärnan precis som knark
Ytterliggare en studie visar att mat, särskilt livsmedel med hög socker- eller/och fetthalt, påverkar hjärnans belöningscenter och ger sug efter mer sött och fett.
 
- Att äta för mycket mat med hög fetthalt eller hög sockerhalt påverkar hur hjärnan reagerar och sänker på sikt den mentala belöningen. Liknande nedreglerings-mönster ses vid frekvent narkotikaanvändning. Ju mer en individ använder drogen, desto mindre belöning får de av att använda den, säger Dr Burger, en av forskarna bakom studien.
 
I studien deltog 150 tonåringar i åldern 14-16 år som var friska och normalviktiga. De fick börja med att titta på bilder av milkshakes medan de observerades med hjälp av fMRI, en sorts hjärnscanner. Därefter fick de dricka milkshakes gjorda av Häagen Dazs glass medan de observerades med fMRI.
 
Man fann att de deltagare som åt mest glass ökade sin tolerans mer än de som åt lite eller måttligt.
 
- Vår forskning stöder teorin att överkonsumtion av fett- och sockerrika livsmedel kan leda till förändringar i hjärnan som reagerar på dessa livsmedel på ett sätt som kan liknas vid narkotikamissbruk. Våra resultat visar att frekvent konsumtion av glass, oberoende av kroppsfett, är relaterad till en minskning av belöning i hjärnan liknande den vid narkotikaberoende, fortsätter Dr Burger.
 
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel