Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 8/6/2012

Jordgubbar skyddar din hud mot UV-strålning

En ny studie visar att jordgubbsextrakt kan ge skydd från UV-strålning och även minska risken för skador på DNA.
 
Jordgubbar skyddar din hud mot UV-strålning
Forskarna använde mänskliga hudceller, så kallade fibroblaster, och använde extrakt av jordgubbar i olika koncentrationer. Man exponerade hudcellerna för UV-strålning som motsvarade solljus under 90 minuter mitt på dagen på franska rivieran.
 
Studien visade att en koncentration av jordgubbsextrakt på 0,5 mg/ml gav bäst resultat. Det gav hudcellerna skydd mot UV-strålningen, ökade hudcellernas överlevnad och styrka samt minskade skadorna på DNA jämfört med de celler som inte fick jordgubbsextrakt.
 
Forskarna tror att det är antocyaninerna, färgpigmentet som ger jordgubbar deras röda färg, som är hemligheten bakom den skyddande effekten.
 
- Antocyaninföreningar har viktiga anti-inflammatoriska, antioxidant och anti-tumör-egenskaper och kan skapa enzymatiska processer, förklarar Sara Tulipani från University of Barcelona, en av forskarna bakom studien.
 
Tidigare forskning från samma forskarteam har visat att jordgubbar (Fragaria x ananassa) stärker de röda blodcellerna och kan skydda magsäcken från negativa effekter av alkohol.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel