Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 9/12/2012
Uppdaterad: 9/28/2012

Lightläsk kan vara farligt för hälsan

Dricker du lightläsk istället för vanligt läsk och tror att det är bättre? Då är det dags att tänka om. sundnu listar varför lightläsken kan vara farlig för din hälsa.
 
Lightläsk kan vara farligt för hälsan
 • Njurproblem
  En studie vid Harvard Medical School visar att att de som drack lightläsk ökade risken att drabbas av njurproblem med 50 procent. För dom som drack två eller fler burkar lightläsk per dag såg man att njurfunktionen hade minskat. Forskarna följde mer än 3000 kvinnor under 11 år.
   
 • Hjärtinfarkt och stroke
  En studie vid University of Miami Miller School of Medicine och Columbia University Medical Center visar att risken för hjärtinfarkt och stroke är 43 procent högre för dom som dricker minst en lightläsk om dagen. Forskarna kunde inte se något liknande samband med vanlig läsk.
   
  En annan studie vid vid Miami Miller Scool of Medicine följde drygt 2.500 New York-bor under nio år. De fann att dom som drack lightläsk varje dag löpte 61 procent högre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar inklusive stroke och hjärtinfarkt, jämfört med dom som inte drack lightläsk alls.
   
 • Metabolt syndrom
  En studie vid University of Minnesota med cirka 10.000 deltagare visar att en lightläsk per dag är kopplad till 34 procent högre risk för metabolt syndrom. Metabolt syndrom är en grupp av symtom som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, till exempel bukfetma, högt blodtryck och högt kolesterol.
   
 • Fettlever
  Enligt en studie vid Ziv Medical Center i Israel kom forskarna fram till att all läsk ökar risken för att utveckla fettlever. Forskarna såg att aspartam i lightläsk ökade insulinresistensen och därmed utlöste fettlever. Studien utfördes på 90 män och kvinnor i ålder 40-50 år.
   
 • Övervikt
  En studie vid University of Texas visar att desto fler lightläsk en person drack desto större var risken att bli överviktig. Forskarna kom fram till att två eller fler burkar lightläsk per dag ökade midjemåttet med 500 procent. För varje burk lightläsk en person dagligen dricker ökar risken för övervikt med 41 procent.
   
  Anledningen är troligen att konstgjorda sötningsmedel stör kroppens naturliga förmåga att reglera kaloriintaget av söta livsmedel. Istället ökar begäret efter sött och risken att äta för mycket ökar. Det visar forskning från Purdue University. Där gjorde forskarna ett försök på råttor som delades in i två grupper.
   
  Den ena gruppen fick yoghurt sötad med sackarin och den andra fick yoghurt sötad med socker. De råttor som fick sötningsmedel åt mer än de som fick yoghurt med socker. Forskarna tror att det beror på att serotoninproduktionen i kroppen blockeras. Serotonin styr hunger- och mättnadskänslan och brist på serotonin gör att kroppen längtar efter raffinerade kolhydrater och fettrik mat som i sin tur ökar serotoninutsöndringen i hjärnan.
   
 • Förstörd tandemalj
  University of Michigan rapporterar att lightläsk har ett mycket surt PH-värde, 3,2 att jämföras med vatten på PH 7. Sura livsmedel löser upp emaljen som skyddar tänderna. Studien visar att vuxna som dricker tre eller fler läsk per dag har sämre tandhälsa med fler saknade tänder och fyllningar än de som inte dricker läsk.
   
 •  
  Fakta:
  Det här innehåller lightläsken
   
  Coca cola light: Kolsyrat vatten, färgämne (E150d), surhetsreglerande medel (E338, E339), aromer (inkl. koffein), sötningsmedel (aspartam, acesulfam K). Innehåller en fenylalaninkälla.
   
  Coca cola zero: Kolsyrat vatten, färgämne (E150d), surhetsreglerande medel (E338, E331), sötningsmedel (aspartam, acesulfam K), aromer (inkl. koffein). Innehåller en fenylalaninkälla.
   
  Sprite light: Kolsyrat vatten, surhetsreglerande medel (citronsyra, natriumcitrat), naturliga citron- och limearomer, sötningsmedel (aspartam, acesulfam K). Innehåller en fenylalaninkälla.
   
  Fanta light: Kolsyrat vatten, apelsinjuice från koncentrat (4.5%), surhetsreglerande medel (E330, E331), sötningsmedel (aspartam, acesulfam K), naturlig apelsinarom med andra naturliga aromer, stabiliseringsmedel (E414, E445, E412), antioxidationsmedel(E300), frukt- och vegetabilisk koncentrat (morot, svartvinbär), färgämne (E160a). Innehåller sötningsmedel. Innehåller en fenylalaninkälla.
   
  Läs mer om lightläsk:
   
   
  Kommentarer på denna artikel
   
  6/26/2015 11:44:51 AM - Andreas Karlsson
  Lightläsk
  jag googlade och fick fram medicinska referenser som stöder texten. Förstår mig inte på alla grinollar på internet. Lightläsk är kasst. varför försvara något som inte ens borde finnas. Förbjud skiten. vatten, cancerframkallande färgämne, sötningsmedel och lite till innehåller cola. Vem vill betala för det? Inte jag i alla fall
   
  12/25/2013 6:26:36 PM - Jens
  oansvarigt
  fruktansvärt oansvarigt att inte publicera länkar till studierna
   
  9/2/2013 10:49:56 PM - Pepsi max
  Källor?
  Inga källor med jämförelser är gjorda, samma sak som att säga att light läsk är frätande för tänderna genom att bevisa gör folk en 365 dagars video där ett äggs skal fräter sönder, typ vem fan har cola i munnen 365 dagar? skulle man däremot göra detta test jämfört med hur länge du har colan i munnen skulle det troligtvis uppgå till 500 år innan denna process sätter fart i en människas mun, med tanke på att vi har saliv osv som fungerar med att återställa PH värdet.
   
  Att det skulle vara farligt på något sätt med light läsk är bullshit, att aspartam som består av vissa amino syror aka proteiner som är kroppens egna byggstenar skulle rubbas även om du dricker 3L om dagen stämmer inte heller, det är så pytte små mängder, vanlig vardagsmat såsom kyckling innehåller ca 1000% mer utav dessa
   
  3/13/2013 7:34:18 AM - Christofer
  Bristande information
  Att något ökar med 41% säger ju ingenting om man inte får info om hur stort värdet var från början.
  T.ex.
  0.0000001% till 0.0000002% är en ökning med 100%, men det är fortfarande ovesäntligt..
  Alla rapporter om studier försöker alltid måla upp en hemsk bild av vad de funnit, även om det i själva verket är helt obefogat.
  Se
   
  9/11/2012 6:40:39 PM - diet coke
  ligtdrycker
  Usch va läskigt. Ska inte dricka mer läsk nu alls
   
  Kommentera denna artikel