Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 1/14/2013

Vegetarisk mat minskar risken för hjärtsjukdomar

Att äta vegetarisk kost minskar risken för både cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Det visar en studie vid Högskolan i Halmstad.
 
Vegetarisk mat minskar risken för hjärtsjukdomar
Redan under 80-talet kom Gunnar Johansson, professor i hälsovetenskap vid Högskolan i Halmstad, fram till att risken för cancer är mindre med vegetarisk kost. Många år och forskningsprojekt senare inledde han en studie för att undersöka om vegetarisk kost också minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
 
I forskningsstudien fick 20 friska normalviktiga personer i åldrarna 20 till 60 år övergå till vegetarisk kost under 12 månader. Vid fyra tillfällen under perioden togs prover på försökspersonerna och kostundersökningar gjordes.
 
Resultaten visar att deltagarna uppnådde likartade hälsovinster gällande risken för hjärt- och kärlsjukdomar som i den tidigare studien om cancer. Studien visar att vegetarisk mat minskar risken även för hjärt- och kärlsjukdomar.
 
Den viktigaste riskmarkören för hjärt- och kärlsjukdomar, LDL-kolesterol i blod, minskade med 13 procent i studien. Dessutom gick försökspersonerna ner i vikt. Efter tre månader med vegetarisk kost gick de i genomsnitt ner två kilo per person. Vikten höll de sedan forskningsperioden ut.
 
Man tror att det kan bero på att den kost som deltagarna åt innehåller mycket kolhydrater i form av rotfrukter, grönsaker och fullkornsprodukter som ger bra mättnad.
 
– Generellt sett verkar det vara produkter med mycket komplexa kolhydrater som mättar bäst, som till exempel potatis. När man äter det hinner mättnadssignalerna komma till hjärnan innan man har överätit, förklarar Gunnar Johansson som avfärdar teorier om att undvika kolhydrater.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel