Skribent: Annethe Åhrberg
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 1/25/2013

Melamin i porslin läcker ut i maten

Ny forskning visar att melamin läcker ut ur porslin vid höga temperaturer. Om du till exempel äter en varm soppa i melaminporslin får du i dig nästan sju gånger mer melamin än om du äter ur keramiskt porslin.
 
Melamin i porslin läcker ut i maten
Melamin används bland annat för att göra plaster hårdare. I Sverige är porslin gjort av melamin populärt bland barnfamiljer eftersom det är hållbart och inte går sönder.
 
På senare år har det även blivit populärt med pastellfärgat melaminporslin i form av muggar, tallrikar, bakredskap och bestick.
 
Melamin blev uppmärksammat i en skandal år 2008 då melaminförgiftat mjölkpulver återfanns i välling som kopplades till flera dödsfall bland barn och tusentals sjukdomsfall i njursten och njursjukdom i Kina.
 
I en aktuell studie från Taiwan har man funnit att melaminporslin läcker ut melamin i maten och på så sätt tar sig in i våra kroppar.
 
Orsakar njurskador
I studien delade man in testpersonerna i två grupper - en som åt varm nudelsoppa från melaminskålar och en som åt varm nudelsoppa från keramiska skålar.
 
Forskarna tog urinprov innan måltiden och varannan timme under 12 timmar efter måltiden. Efter tre veckor åt de samma typ av soppa igen men denna gång ur den andra typen av skål och nya urinprov togs.
 
Melaninnivåerna i urinen var förhöjda under 12 timmar efter att de ätit soppan ur melaninporslin. De hade halter på 8,35 mikrogram jämfört med cirka 1,3 mikrogram för de som åt ur keramiska skålar.
 
Enligt forskarna har tidigare studier påvisat en ökad risk för njursten hos såväl vuxna som barn vid intag av melamin. I studier på djur har man funnit en ökad risk för njursten, njurskada och cancer.
 
Minska risken för melamin
För att undvika melaminutsöndring bör man inte servera varm mat på porslin gjort av melamin och man ska inte heller värma mat eller dryck i mikrovågsugn som är gjort av melaminporslin.
 
Även sura livsmedel gör att melamin läcker ut i maten eller drycken. Exempel på sura livsmedel är juice, frukt, socker, kaffe, läsk och saft. Det gör att man bör undvika att använda muggar av melamin till annat än vatten.
 
Vid provtagningar har det även påträffats för höga halter av formaldehyd i melaminporslin. Formaldehyd är cancerframkallade och kan ge allergier.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
6/29/2017 8:25:37 PM - Lennart
Forts.
Ordet melaminporslin o likn. förekommer på 8 ställen.
Låt det inte gå 4 år till!
 
6/29/2017 8:21:24 PM - Lennart
Redigera eller radera artikeln
Artikeln ger ett löjes skimmer över en annars bra sajt som sund.nu!
 
Porslin kan inte innehålla melamin!
 
Ordet
 
4/2/2017 9:17:55 AM - Filippa
Byt missvisande rubrik
Byt det missvisande ordet porslin i rubriken till matskålar.
 
5/20/2016 10:21:04 PM - Klara
Källa
Skulle väldigt gärna vilja ha länkar till eran fakta och de studierna som ni hänvisar till.
 
12/28/2015 4:04:52 PM - Anna
Väldans missvisande rubrik...
... För med
 
Kommentera denna artikel