Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2/22/2018

Jordgubbar och blåbär är bra för hjärtat

Genom att äta tre eller fler portioner blåbär och jordgubbar per vecka kan kvinnor minska sin risk för hjärtinfarkt med en tredjedel.
 
Jordgubbar och blåbär är bra för hjärtat
Jordgubbar och blåbär innehåller höga halter av naturligt förekommande ämnen som kallas flavonoider. Flavonoider finns också i druvor, vin, björnbär, aubergine, andra frukter och grönsaker.
 
En särskild undergrupp av flavonoider, så kallade antocyaniner, kan hjälpa till att vidga artärer och på så sätt motverka uppbyggnad av plack och ge andra fördelar för hälsan. Genom att lägga till blåbär och jordgubbar till den vanliga kosten kan man få en betydande positiv inverkan på hälsan enligt forskarna.
 
Studien vid Harvard School of Public Health och University of East Anglia följde 93.600 kvinnor i åldern 25 till 42 under 18 år.
 
Man kom fram till att de som åt mest blåbär och jordgubbar hade 32 procents mindre risk för hjärtinfarkt jämfört med de som åt bären en gång i månaden eller mindre. Det gällde även för de som annars åt mycket frukt och grönsaker.
 
Resultaten var oberoende av andra riskfaktorer, såsom ålder, högt blodtryck, familjehistoria av hjärtinfarkt, kroppsmassa, motion, rökning, koffein eller alkoholintag.
 
Studien visar också att det finns fördelar med att i tidig ålder äta mer av dessa bär och frukter för att minska risken för hjärtinfarkt senare i livet.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel