Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 5/29/2013

Nyttigt bröd med mindre kolhydrater

De senaste åren har larmen duggat tätt om att kolhydratrika livsmedel bidrar till övervikt och ohälsa. Livsmedelsforskarna bakom bolaget ViscoSens AB såg ett behov av att hjälpa bagerierna att utveckla bröd som är både nyttiga och håller blodsockret nere. Med en egenutvecklad mätmetod och fiberbaserade ingredienser siktar bolaget på att vända de senaste mattrenderna.
 
Nyttigt bröd med mindre kolhydrater
Hälsotrenden LCHF som säger att man ska dra ner på antalet kolhydrater har gjort att många, inte minst yngre konsumenter, undviker matbröd i sin dagliga kost.
 
Därmed går de, enligt LTH-forskarna Christina Skjöldebrand, Malin Sjöö och Elin Östman, miste om bland annat viktiga fibrer och vitaminer.
 
– Ett av argumenten för att undvika kolhydrater är att de orsakar stora blodsockersvängningar. Men genom att noggrant välja ut och tillsätta vissa fibrer är det möjligt att ta fram matbröd med långsamma blodsockersvar. På så sätt kan alla äta bröd utan att oroa sig för höga blodsockernivåer, säger Elin Östman, docent i industriell näringslära vid Lunds tekniska högskola och delägare i ViscoSens.
 
Elin Östman har forskat på glykemiskt index, så kallat GI, i över tio år och är en av personerna bakom de forskningsresultat som ViscoSens är baserat på. Bolagets affärsidé är att tillhandahålla fiberbaserade ingredienser och know-how som ger bagerierna möjlighet att utveckla hälsosammare matbröd än många av de som finns idag.
 
Genom forskarnas specialutvecklade och vetenskapliga mätmetod ska bolaget dessutom kunna förutspå hur de nya bröden påverkar konsumenternas blodsocker. På sikt ska man erbjuda bagerimarknaden både brödmixer, recept och analyser så att bagerierna i sin tur kan marknadsföra bröd med positiva hälsoeffekter.
 
– Med fler näringsriktiga och goda matbröd på marknaden hoppas vi kunna övertyga LCHF-fantasterna om att bröd kan innehålla mycket kolhydrater och ändå vara bra för hälsan. På så sätt hoppas vi också kunna öka brödförsäljningen i Sverige, säger ViscoSens vd Tord Ekegren.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel