Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 7/4/2018

Jordgubbar stärker hälsan

Jordgubbar är inte bara goda utan innehåller mängder med nyttigheter som är bra för din hälsa. Vi listar fem hälsofördelar med jordgubbar.
 
Jordgubbar stärker hälsan
Bra för hjärthälsan
Jordgubbar innehåller gott om fytokemikalier och flavonoider som gynnar hjärthälsan genom att hjälpa till att rensa bort det dåliga kolesterolet från blodbanan och förbättra blodfetterna. Jordgubbar innehåller även kalium som kan hjälpa till att reglera blodtrycket och även sänka ett för högt blodtryck.
 
Stärker immunförsvaret
En portion jordgubbar ger dagsbehovet av C-vitamin. C-vitamin är en antioxidant som stärker immunförsvaret, skyddar mot infektioner och skyndar på sårläkning. C-vitamin är även bra för ben- och broskvävnaden samt ögonhälsan. C-vitamin kan skydda ögonen mot solens skadliga UV-strålning och stärker ögats hornhinna och näthinna. En portion motsvarar 125 gram jordgubbar.
 
Skyddar mot cancer
Jordgubbar innehåller ellagsyra som i studier visat sig ha cancerskyddande egenskaper genom att hämma cancertillväxten. Innehållet av antioxidanterna lutein och zeathancin kan skydda mot fria radikaler. Fria radikaler kan försämra vårt immunförsvar och skynda på åldrandet.
 
Hejdar rynkorna
C-vitaminet i jordgubbar hjälper till att hålla kollagenproduktionen aktiv. Det gör att hudens elasticitet förbättras och huden ser friskare ut. Även ellagsyra har visat sig kunna förhindra rynkor i förtid.
 
Minskar inflammationer
Antioxidantinnehållet i jordgubbar hjälper till att minska inflammation i kropp och leder. Inflammation kan på sikt orsaka bland annat artrit och hjärtsjukdomar. En studie vid Harvard School of Public Health visar att kvinnor som äter 16 eller fler jordgubbar per vecka minskar risken för inflammationer i kroppen med 14 procent.
 
Fakta:
Välj svenska jordgubbar och gärna ekologiska
Genom att välja ekologiskt odlade jordgubbar så slipper du kemiska bekämpningsmedel. I traditionella jordgubbar finns det resthalter av kemikalier kvar i bären. Generellt innehåller svenska jordgubbar mindre bekämpningsmedelsrester än importerade.
 
När Livsmedelsverket undersökte jordgubbar 2009 fann man rester från bekämpningsmedel i 34 av 36 prov. De innehöll 24 olika bekämpningsmedelsrester, ofta var det flera ämnen i samma prov. Bland de medel som hittades finns flera som misstänks vara cancerframkallande. Bland de svenska jordgubbsproverna hittades 8 medel.
 
Här hittar du ekologiska svenska jordgubbar:
Här hittar du ekologiska jordgubbar>>
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel