Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 7/16/2013

Omega 3 ökar risken för prostatacancer

Just när vi lärt oss att omega 3-fett är bra för hjärtat och hjärnan så kommer chockerande nyheter om att omega 3 ökar risken för prostatacancer med upp till 70 procent.
 
Omega 3 ökar risken för prostatacancer
Omega 3 är en fettsyra som kroppen inte själv kan bilda. Vi behöver få i oss ungefär 2-3 gram omega 3 per dag via kosten. Omega 3 finns naturligt i till exempel fet fisk, rapsolja, linfröolja, valnötter och chiafrön.
 
I en studie från 2011 fann amerikanska forskare att ett högt intag av omega-3 ledde till bättre hjärtvärden men samtidigt en ökad risk för aggressiv prostatacancer.
 
Nu har forskargruppen publicerat en ny studie i Journal of National Cancer Institute. Forskarna bekräftar återigen sambandet mellan höga halter av omega-3 i blodet och en ökad risk för prostatacancer.
 
Deltagarna i studien var män som deltog i en annan stor studie om sambandet mellan selen och vitamin E och prostatacancer. Den studien visade att män som åt kosttillskott av E-vitamin löpte ökad risk för prostatacancer. För selen såg man varken för- eller nackdelar.
 
Försöksgruppen för omega-3 studien bestod av 834 män med primär prostatacancer varav 156 med dödlig prostatacancer samt en jämförelsegrupp med 1393 friska män.
 
Forskarna fann att de anti-inflammatoriska fettsyrorna EPA, DPA och DHA som finns i omega-3 ökar risken för dödlig prostatacancer med 71 procent. Om man tittar på den totala risken för alla sorters prostatacancer är den 43 procent högre.
 
Resultatet förvånade eftersom omega-3 fettsyror har tillskrivits en rad positiva hälsoeffekter utifrån sina anti-inflammatoriska egenskaper. Inflammation spelar en roll i utvecklingen och tillväxten av många cancerformer.
 
Forskarna säger att det inte är lämpligt att överdosera omega 3 genom kosttillskott. I studien såg man att skillnaden mellan de med högst koncentration omega 3 i blodet och de med den lägsta kan jämföras med att de med högst koncentration hade ätit lax två gånger i veckan.
 
De hänvisar även till en annan ny studie som publicerats i Journal of American Medical Association. I den studien har forskarna sammanställt 20 studier med omega-3 och inte funnit något samband mellan minskat antal dödsfall i stroke eller hjärtinfarkt och intag av omega 3-tillskott.
 
Man har inte tittat på om det är någon skillnad mellan att inta marint omega 3 och vegetabiliskt omega 3 i studien.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel