Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 8/17/2013

Flavonoider kan behandla bukspottkörtelcancer

Amerikanska forskare har sett att flavonoider i grönsaker kan döda mänskliga celler från bukspottkörtelcancer. Studierna har utförts i laboratoriemiljö.
 
Flavonoider kan behandla bukspottkörtelcancer
Flavonoiderna apigenin och luteolin har i labmiljö visat sig kunna döda mänskliga celler av pankreascancer, bukspottkörtelcancer, genom att hämma ett enzym som annars är delaktigt i cancerbildningen.
 
Selleri, kronärtskocka och örter är exempel på livsmedel som innehåller dessa flavonoider. Forskarna framhäver mexikansk oregano som en särskilt bra ört.
 
-Apigenin visade ensamt inducerad celldöd i två aggressiva humana pankreascancer linjer. Men vi fick de bästa resultaten när vi förbehandlade cancerceller med apigenin i 24 timmar och därefter applicerade den kemoterapeutiska drogen gemcitabin i 36 timmar, säger Elvira de Mejia, professor i livsmedelskemi och livsmedelstoxikologi.
 
Tricket verkade vara att använda flavonoider som en förbehandling stället för att tillämpa dem och kemoterapeutiska läkemedel samtidigt.
 
- Även om ämnet fortfarande är kontroversiellt, visar vår studie att om man tar tillskott av antioxidanter på samma dag som cellgifter så kan man motverka de negativa effekterna av cancermedicinerna, säger doktorand Jodee Johnson, som medverkat i studien.
 
Det händer att flavonoider kan fungera som antioxidanter. Ett av de sätt som cellgifter dödar celler är baserat på deras pro-oxidant aktivitet, vilket innebär att flavonoider och kemoterapeutiska läkemedel kan konkurrera med varandra när de sätts in samtidigt.
 
Cancer i bukspottskörteln är en mycket aggressiv sjukdom med få tidiga symptom, vilket innebär att sjukdomen ofta inte hittas förrän den har spridit sig. Forskarna vill först och främst utveckla ett botemedel, men även att kunna förlänga livet för patienter skulle vara en betydande utveckling.
 
Forskarna kunde i sin studie se att andelen cancerceller som blev självförstörda, så kallad adoptos, gick från 8,4 procent hos cancerceller som inte fått behandling till 43,8 procent hos cancerceller som behandlats med flavonoider. I detta fall användes ingen kemoterapi.
 
Patienter med bukspottkörtelcancer skulle förmodligen inte kunna äta tillräckligt av flavonoidrika livsmedel för att höja blodplasmanivåerna till en effektiv nivå. Men forskarna hoppas kunna skapa ett läkemedel som kan uppnå dessa koncentrationer.
 
Däremot tror forskarna att man kan förebygga sjukdomen genom det man äter.
 
- Om du äter mycket frukt och grönsaker under hela ditt liv får du en kronisk exponering för dessa bioaktiva flavonoider, vilket säkerligen kan minska risken för cancer, säger Elvira de Mejia, en av forskarna bakom studien.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel