Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 10/17/2013

Charkprodukter ger sämre spermiekvalitet

En ny studie visar att män som äter charkprodukter som bacon och korv har sämre spermiekvalitet än män som äter mindre eller inga charkprodukter alls.
 
Charkprodukter ger sämre spermiekvalitet
Studien från Harvard University har följt 156 män som genomgår provrörsbefruktning (IVR) med en partner.
 
Varje par fick frågor om sin kost, inklusive hur ofta de konsumerade bearbetat kött (rött resp vitt kött), fågel och fisk.
 
Man såg att de män som åt mer än en halv portion charkuteriprodukter som till exempel bacon varje dag hade mycket lägre nivåer av "normala" spermier, jämfört med dom män som åt mindre än en halv portion charkuteriprodukter per dag.
 
Forskarna såg också att vissa livsmedel kan öka spermiekvaliteten.
 
- Vi fann att regelbundet intag av bearbetat kött sänkte spermiekvaliteten, medan fisk höjde kvaliteten, säger Dr Myriam Afeiche, en av forskarna bakom studien.
 
Sedan tidigare finns studier som tyder på att män som regelbundet äter färsk frukt och grönsaker har bättre spermier än män som inte gör det
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel