Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 7/8/2016

Ät nötter och lev längre

Människor som äter nötter, särskilt valnötter, är mer benägna att leva längre. Det visar en stor studie från Spanien.
 
Ät nötter och lev längre
I studien ingick 7000 personer mellan 55 och 90 år.
 
Anledningen till studien var att forskarna ville undersöka hur man bäst förebygger hjärt och kärlsjukdom. Deltagarna delades in i tre grupper. En grupp fick äta Medelhavskost som kompletterades med kallpressad olivolja och den andra gruppen åt samma kost med med komplement av nötter. Den tredje gruppen var kontrollgrupp och de fick äta en fettsnål kost.
 
Man upptäckte flera vinster hos gruppen som åt nötter. De som åt mycket nötter hade lägre BMI och midjemått. De rökte mindre och var mer fysiskt aktiva än de som sällan eller aldrig åt nötter. Dessutom såg forskarna att de som ofta åt nötter åt mer grönsaker, frukt och fisk.
 
Valnötter nyttigast
De som åt nötter hade 39 procent lägre risk att dö i förtid jämfört med dom som inte åt nötter. Om man åt mycket valnötter ökade siffran till 45 procent.
 
Studien visade också att de som åt cirka 100 gram nötter per vecka minskade sin risk att dö av hjärt- och kärlsjukdom med 55 procent och sin risk för cancer med 40 procent.
 
Forskarna tror att det är alfa-linolensyra och nötternas fytokemikalier som tillsammans med fibrer och mineraler som kalcium, magnesium och kalium, som bidrar till deras hälsosamma effekt.
 
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel