Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 11/30/2013

Ät mindre kött och mer grönsaker

Köttets miljöpåverkan är stor och påverkar många områden där läget är kritiskt – klimatet, den biologiska mångfalden i världen och övergödningen.
Köttkonsumtionen behöver därför minska.
 
Ät mindre kött och mer grönsaker
Idag äter vi drygt 50 procent mer kött än på 70-talet. Den största ökningen skedde mellan år 2000 och 2010, trots uppmärksamheten kring köttets miljöpåverkan. Men konsumtionen skiljer sig mycket mellan människor.
 
Enligt Livsmedelsverkets senaste matvaneundersökning äter män i genomsnitt 50 procent mer kött än kvinnor. Samtidigt äter män mindre grönsaker än kvinnor.
 
Rapporten är en sammanställning av aktuell kunskap om hur produktionen av olika sorters kött, mjölk, ost och ägg påverkar miljön i Sverige och andra länder. Utifrån rapporten har Livsmedelsverkets information om miljösmarta matval uppdaterats.
 
Ändrade matvanor kan halvera utsläppen av växthusgaser
Det är tydligt att olika livsmedelsval ger olika stor miljöbelastning. Det är också tydligt att det som är bra för miljön i de allra flesta fall också är bra för hälsan.
 
– De som äter mycket kött skulle vinna på att byta ut en del av köttet mot grönsaker och bönor. Det är bra för hälsan och man gör en insats för miljön. Genom att ändra på hur vi äter skulle vi faktiskt kunna halvera utsläppen av växthusgaser och samtidigt få i oss mer av olika viktiga näringsämnen jämfört med idag, säger Anna-Karin Johansson, miljöstrateg på Livsmedelsverket.
 
Den förändring som skulle få störst effekt är om vi åt mindre kött. Man kan till exempel dra ner på köttportionerna eller byta ut några kötträtter i veckan mot vegetariska alternativ.
 
Det bästa är att ersätta köttet med grova grönsaker, som rotfrukter, kål och lök, och med baljväxter, som bönor, ärter och linser. Bönor bidrar med protein och järn, precis som kött, men nötkött ger minst sjuttio gånger så stora utsläpp av växthusgaser.
 
– Man kanske inte tänker på att många goda och enkla rätter faktiskt är, eller lätt kan bli, vegetariska – soppor, pannkaka, omelett och wok till exempel. Man kan också passa på att välja ett vegetariskt alternativ om man äter lunch ute, säger Anna-Karin Johansson.
 
Välj köttet med omsorg
När man äter kött är det viktigt att välja köttet med omsorg. Ur klimatsynpunkter är det bra att välja klimatcertifierat kött medan ekologiskt kött bidrar till en giftfri miljö.
 
Kött från betande djur bidrar till att hålla marker öppna och till biologisk mångfald, särskilt naturbeteskött.
 
– Vi har också ny information om ägg, mjölk och ost och hur man kan tänka där som konsument. Att välja klimatcertifierade och ekologiska produkter är exempel på miljösmarta val, säger Anna-Karin Johansson. Sedan 70-talet har ostkonsumtionen fördubblats. Att äta mindre ost är därför både hälsosamt och bra för miljön.
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel