Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 1/26/2014

Lingon bättre än acaibär för vikt, kolesterol och blodsocker

Forskare vid Lunds universitet har kommit fram till att lingon ger goda värden på blodsocker, kolesterol och vikt hos möss som fått äta en kost med mycket fett, medan "superbäret" açai tvärtom påverkade försöksdjuren negativt.
 
Lingon bättre än acaibär för vikt kolesterol och blodsocker
Bakom studien står fetma- och diabetesforskaren Karin Berger och doktoranden Lovisa Heyman. De har använt sig av en typ av möss som lätt lägger på sig fett, och som därför kan anses motsvara människor med övervikt och risk för diabetes.
 
De delade in mössen i olika grupper där några fick en lågfettskost och merparten fick en kost med mycket fett. De delades sedan in i olika grupper där alla utom en kontrollgrupp fick någon sorts bär – lingon, blåbär, hallon, kråkbär, björnbär, katrinplommon, svarta vinbär och açaibär.
 
När mössen jämfördes efter tre månader visade sig lingongruppen ha de överlägset bästa resultaten. De lingonätande mössen hade inte gått upp i vikt mer än de möss som fått en lågfettskost, och även deras blodsocker- och insulinvärden liknade värdena hos "lågfettsmössen". Kolesterolhalterna och fettvärdena i levern var också lägre än hos de djur som fått högfettskost utan bär.
 
Svarta vinbär och blåbär hade också goda effekter, om än inte lika starka som hos lingonen. Açaibären däremot hamnade på en klar jumboplats, fast de egentligen tagits med i studien av motsatt skäl – forskarna ville se hur väl de nordiska bären klarade jämförelsen med det brasilianska "superbäret". Detta skulle, trodde man, ge de allra bästa resultaten.
 
- I stället blev det tvärtom. Açaibären gav i vår studie både ökad vikt och höga fettvärden i levern, säger Karin Berger.
 
Enligt hennes uppfattning används açaibären i sitt hemland Brasilien främst som energitillskott. Det är i USA och Europa som açai kommit att marknadsföras som ett "superbär" med en mängd fina hälsoeffekter, bland annat viktnedgång.
 
Lingonens goda resultat kan bero på deras innehåll av speciella så kallade polyfenoler, tror forskarna. I sitt fortsatta arbete ska de försöka förstå lingoneffektens mekanismer på molekylär nivå.
 
De ska också se om effekten kan ses också hos människor.
 
- Våra möss fick så mycket som en femtedel av sin mat i form av lingon. En så hög andel är ju inte realistisk för människor. Men målet är inte heller att få så dramatiska effekter som hos "högfettsmössen", utan snarare att förebygga fetma och diabetes genom ett tillskott av bär till en mer normal kost, menar Karin Berger.
 
Forskningen har ägt rum inom ramarna för Antidiabetic Food Centre, ett forskningscentrum vid Lunds universitet vars mål är just att förebygga diabetes med hjälp av en bra kost.
 
Att börja sleva i sig lingonsylt vill lundaforskarna dock inte rekommendera. Dels kan kokningen påverka bärens innehåll av nyttigheter, dels innehåller ju sylt mycket socker. Frysta lingon på filen eller i en smoothie är betydligt bättre.
 
- Och om någon undrar: ja, vi äter själva lingon regelbundet numera! säger Lovisa Heyman.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
2/24/2016 9:54:23 PM - John
Forskning i Sverige är seriös...
Om ni tror att forskare på universitet i Sverige pysslar med att producera resultat för företag som önskar få fram vissa resultat så är ni ju ruskigt spåniga. Sen kan forskningen alltid undersökas eller kritiseras så studien skulle vara intressant att läsa...
 
7/20/2015 4:18:31 PM - Michael Alonzo
Sund källkritik
Ange vilka som finansierat forskningen. Det ger oss läsare en möjlighet att filtrera informationen.
 
7/30/2014 5:10:42 PM - Göran
Kolesterolhalterna?
Det finn inget egenvärde att sträva efter låga kolesterolhalter. Tvärtom har många människor alldeles för låga kolesterolvärden vilket kan påverka deras risk att få t.ex. en hjärtinfarkt.
 
Ska vi snacka kolesterol måste vi titta på de enskilda delar kolesterol innehåller och se om det finns delar som inte är bra.
 
Berätta vem eller vilka som har finansierat dessa forskares forskning?
 
5/1/2014 7:41:53 PM - Britt
Lingon
Låter jättespännande! Verkligen värt att prova!
 
Kommentera denna artikel