Skribent: Emelie Kalén
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 4/24/2018

Nässla - svidande och näringsrik

Många känner till den som ett besvärligt ogräs vid bostadshus, gårdar, i diken och rabatter. Och visst gör det ont när man bränner sig på dem. Men trots sina obehagliga egenskaper är nässlor också en nyttig och innehållsrik växt.
 
Nässla - svidande och näringsrik
Brännässlor tillhör familjen nässelväxter som omfattar omkring 45 arter och finns på många platser runt om i världen. Urtica dioica är dess latinska namn och växten kan bli uppemot 150 centimeter hög.
 
Bladen är äggformade med sågade kanter. Nässlor har brännhår från vilka ett svidande gift, som innehåller myrsyra, histamin och actylkolin, utsöndras om håren bryts av, vilket de i princip gör vid minsta beröring då de är väldigt sköra. Huden smärtar och drabbas av röda, blåsliknande utslag. Giftet är ett sätt för nässlan att skydda sig mot djur.
 
Brännässlor kan till utseendet lätt förväxlas med den ätbara örten vitplister. Den har däremot inga brännhår.
 
Hälsosam näringsbomb
Nässlor har använts mot olika åkommor i många år. Förr i tiden gjorde indianerna rep av nässlor, den användes också runt benen för att öka blodcirkulationen.
 
Proteinrika nässelfrön har använts inom folkmedicinen där de fungerar som vattendrivande medel vid reumatism, gikt samt gall- och leverproblem. Den används också mot hudutslag.
 
Undersökningar från Livsmedelsverket visar att gröna bladväxter, som bland annat nässlor, är en av våra nyttigaste grönsaker. Nässlor innehåller mineraler, C-vitamin och järn. Därför är det nyttigt att äta nässlor om du har ett försämrat immunförsvar och har lätt för att dra på dig förkylningar. Vitamin C gör det lättare för kroppen att uppta järnet, växten är därför lämplig för kvinnor med riktiga menstruationer. Nässlan är dessutom verksam mot irritationer i magen, är urindrivande och inflammationslugnande.
 
Används i matlagning
Brännässlan är en god primör som helst kan plockas under våren, när den är späd och inte hunnit bli alltför fiberrik och seg. Då bränns den inte heller lika mycket. Klä dig i täckande tröja och trädgårdshandskar då du ska skörda dem. Men du ska undvika att plocka matnässlor vid gödselhögar och nära bilvägar.
 
Nässelblad kan, precis som kirskål, användas i matlagning på liknande sätt som spenat. Ett vanligt sätt att tillaga växten är att göra en nyttig nässelsoppa som serveras med ägghalvor och groddar. Nässlan går även att använda i grönsakspajer, stuvningar och såser. Du kan också mixa nässlor och använda dem som pålägg på smörgås.
 
En enkel hemmagjord vitaminkur är att torka och mixa nässlorna till ett pulver, som du kan strö över frukostmüslin, yoghurten eller blanda i gröten. Omkring en matsked är en lagom dos. Torkade blad kan också användas till uppfriskande örtte.
 
Av fibrerna från växten kan textilier framställas och själva rötterna kan användas för att ge färg åt garn. Du kan också göra nässelvatten, som du sedan gödslar andra grödor med. När du rensar nässlor ska du se till att lägga dem i komposten, då får jorden en ordentlig näringsinjektion.
 
Ingrediens i hudvård
Växten är renande för huden och används ofta i ångbad eller ansiktsmasker och passar de flesta hudtyper. Mest effektiva är de späda vårnässlorna som många gånger används som just stärkande vårkurer. Avkok på nässla sägs gör håret blankt. Du kan även tillsätta några blad i ett varmt fotbad.
 
Salvor och oljor som är gjorda på nässlor används mot reumatisk värk och hudproblem. Inom örtkosmetiken används nässlor för framställning av hårvatten eftersom växten stimulerar hårrötterna och förebygger mjällbildning.
 
Nässlan bränns inte när den är tillagad eller torkad. Men har olyckan väl varit framme är ett tips att dela själva stammen och stryka vätskan, som finns inuti växten, på den inflammerade hudytan. Detta eftersom nässlan producerar sitt eget motgift. Stjälksaften lindrar irritationen som kan uppstå av brännhåren.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
4/25/2018 4:25:01 PM - Camila Rodela
camilarodela360@gmail.com
Hej vänner jag heter Camila Rodela och jag är från Michigan, United State. Jag är här för att vittna om DR.OGAGA &8203;&8203;KUNTAs goda verk i mitt liv. Min man och jag har varit gift i 27 år med två barn. Bara för två år sedan kom allting till slut. Jag ville ha min man tillbaka och jag bad honom men han lyssnade aldrig, så jag stötte på flera vittnesmål om denna speciella stavningskastare. Några människor vittnade om att han tog tillbaka sin Ex-älskare, vissa vittnade om att han återställer livmodern och botar cancer och annan sjukdom, vissa vittnade om att han kan kasta en stavning för att stoppa skilsmässa och också stava för att få ett bra betalt jobb så vidare. Han är fantastisk, jag kom också över ett visst vittnesbörd, det handlade om en kvinna som heter Vera, hon vittnade om hur han tog tillbaka sin ex älskare och i slutet av sitt vittnesbörd släppte hon sin email.After att ha läst alla dessa bestämde jag att ge honom ett försök. Jag kontaktade honom via e-post och förklarade mitt problem för honom. Och han berättade för mig vad jag behöver göra, jag gjorde det och min man kom tillbaka till mig. Vi löste våra problem och vi var ännu lyckligare än någonsin tidigare DR.OGAGA &8203;&8203;KUNTA du är en begåvad man och jag kommer inte sluta publicera honom eftersom han är en underbar man. Om du har något problem och du letar efter en riktig och äkta stavningskastare, prova honom när som helst, han är svaret på dina problem. Du kan kontakta honom via email: ogagakunta@gmail.com och få dina problem att lösa mig. Han kan lösa följande problem och mycket mer.
(1) OM DU VILL DIN EX-TILLBAKA
(2) DU ÖNSKAR ATT KONVINTERA DIN HUSBAND FÖR ATT STOPPA DIVORNET
(3) DU ÖNSKAR ATT FRAMFÖRAS I DIN KONTOR
(4) DU ÖNSKAR MÄN OCH KVINNER ATT KÖRA FINNA DIG ATTRAKTIVA
(5) OM DU ÖNSKAR ATT TÄNKA EN BARN
(6) du vill vara rik
(7) DU ÖNSKAR DIN HUSBAND FÖR ATT ÄLSKA ENDAST DIG FÖR RESTEN AV HANS LIV
(8) DU BEHÖVER GOD LUCK SPELL
(9) DU BEHÖVER EN LOTTERIPELL
(10) DU BEHÖVER EN JOBB
 ogagakunta@gmail.com
 
Kommentera denna artikel