Skribent: Emelie Kalén
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 9/22/2018

Lingon – skogens röda hälsokälla

Lingon har en kaxig smak, innehåller det naturliga konserveringsmedlet bensoesyra samt nyttiga vitaminer och mineraler. Plocka själv under säsong eller köp dem färska eller frysta i butiksdisken.
 
Lingon – skogens röda hälsokälla
Sedan hundratals år är lingon känt som en betydande hälsokälla. Lingonsylt (krösamos) och lingondricka uppskattades på matbordet och utgjorde en viktig del i köket.
 
På senare tid har lingon börjat odlas, framför allt i Nordamerika, där man uppmärksammat lingonets friska smak och goda effekter. Människor har i alla tider använt ämnen från bär och växter för att stärka hälsan.
 
Förr användes lingon mot olika åkommor. De gröna bladen kokades det te av, som sades hjälpa mot bleksot. Lingonriset användes för att behandla urinvägsinfektioner. Riset består av läderartade blad och röda små bär, som oftast plockas från vilda växter.
 
Lingon tillhör familjen ljungväxter (Ericaceae) och blir mellan 10 och 40 centimeter höga. I Sverige är lingon, som är besläktade med tranbär, en vanlig art. De trivs bäst i halvskuggig fuktig, miljö med låg koncentration av näringsämnen. Förr såldes bäret på apoteket som bland annat febernedsättande medel.
 
Nyttiga mineraler och vitaminer
Själva bären mognar mellan augusti - september och växer i hela landet. De är lätta att plocka då de sitter i klasar. Även om lingon inte är fullproppat med nyttigheter innehåller de åtminstone en del värdefulla vitaminer och mineraler.
 
Lingon är rika på pektin, som kan bidra till att förebygga cancer, men också diabetes, genom att hålla blodsockret på en jämn och stabil nivå. Lingon påstås också ha en inverkan på aptiten.
 
Bäret innehåller det naturliga konserveringsämnet bensoesyra. Det innebär att du inte behöver tillsätta något extra konserveringsmedel när du exempelvis kokar sylt av dina nyplockade bär. Vad som också bör nämnas är att de höga halterna av bensoesyra och salicylsyra kan orsaka besvär hos personer med överkänslighet mot acetylsalicylsyra.
 
Siffror från Livsmedelsverket visar att lingon innehåller åtminstone en del av de ämnen vi behöver, som vitamin C och K samt folat. Lingon innehåller även fibrer, kalium, vitamin E och mangan. Bäret kan förebygga hjärt- och kärlsjukdom då fibrerna ser till att du inte får i dig för mycket av det onda kolesterolet LDL.
 
De har också en ännu högre halt av tanniner (garvämnen) än tranbär, som tidigare forskning (bland annat en finsk studie som presenterats i British Medical Journal) visat är verksamma mot urinvägsbesvär. Gemensamt för tranbär och lingon är att de innehåller proantocyaner, som är en del av det röda färgämnet i bären.
 
Stoppar effekterna av fet kost
I början av året presenterades en studie från Lunds Universitet som visar att lingon bromsar de negativa effekterna av fet kost. I forskningsstudien framgår det att det röda bäret minskar risken för viktuppgång och förhöjda blod- och kolesterolvärden.
 
Studien genomfördes på möss som har ökad benägenhet att gå upp i vikt. De ska därför kunna jämföras med människor som är överviktiga och riskerar att få diabetes typ 2. Mössen delades in i grupper och fick äta olika sorters bär, tillsammans med kost som innehöll mycket fett. Efter tre månader hade gruppen som fått lingon till maten nått bäst resultat.
 
Tuff och färgstark smaksättare
Lingon är en populär bärsort, i synnerhet i norra Europa, och har en aningen mjölig och sur smak. Sverige exporterar lingon till framförallt Tyskland och Österrike. Men också i andra delar av världen framhålls det som ett hälsobär. I Asien pressas de, liksom blåbär, till olika kapslar.
 
Lingon utgör en viktig ingrediens i svensk matlagning. Det syrliga bäret lyfter vardagsmiddagen och passar till mer än bara köttbullar och stek. Vi använder lingon i bland annat dessertpajer, muffins, matbröd, smoothies, varmrätter, såser, sylt, gelé och saft. Oftast sockras och kokas bären innan de dineras.
 
Lingon är en tacksam ingrediens då den inte bara är syrlig utan också besk och söt. Tack vare dess rika halt av bensoesyra är hållbarheten för produkter som innehåller lingon lång, också vid lågt sockerinnehåll.
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel