Skribent: Emelie Kalén
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 10/7/2017

Citron en syrlig välgörare

Citron är en mångsidig ingrediens, som med sin syrliga smak kan väcka även de allra dåsigaste smaklökarna. Och den solskensfärgade frukten har flera nyttiga, viktiga och kurerande kvaliteter.
 
Citron en syrlig välgörare

Fotograf: sund.nu

Citron har sedan urminnes tider använts för dess läkande egenskaper.
 
De gamla egyptierna brukade frukten som medicin mot feber. Och grekerna använde dem för att hålla bakterier och insekter borta från födan.
 
Ursprungligen kom den från Asien till Mellanöstern och Europa. Araberna introducerade citronen för européerna under 1000-talet, samtidigt som den kom till Nordamerika. Citroner var högt värderade bland sjömän och gruvarbetare som brukade äta dem för att förebygga skörbjugg.
 
Citron är ett träd i familjen vinruteväxter och kan växa upp till sex meter. Bladen är ovala och körtelprickiga. Arten odlas framförallt för fruktsaftens skull, som innehåller mycket citronsyra vilket ger den sura smaken. De vanligaste sura sorterna är Lisbon och Eureka. Den förstnämnda har vanligtvis ett mjukare skal, är kärnfri och saknar hals. Medan Eureka har markerat skal, få kärnor och kort hals.
 
Viktig ingrediens i köket
Fruktens skal finns i två skikt. Det yttre skalet (flavedon) är läderartat medan det inre skiktet (albedon) är vitt, poröst och rikt på C-vitamin. Den gula citrusfrukten är en effektfull smaksättare i köket och är lika god till lax och torsk som till söta desserter.
 
Du kan piffa upp ångkokta grönsaker med några citronstänk, ge smak åt ugnsstekt kyckling och baka syrliga, smarriga efterrätter. Finrivet citronskal är för många kockar lika viktigt som salt och peppar. Citron passar bra till många örter, som dill, timjan, rosmarin, mynta och persilja.
 
Men frukten är även god att gör dryck på, citronvatten har i flertalet forskningsstudier kopplats till viktnedgång och kan dämpa sötsuget. Citronvatten bidrar också till en återfuktande hud.
 
Enligt en studie från Purdue University i USA (2007) är det bra att tillsätta en skiva citron när du dricker grönt te. Detta eftersom kroppen då upptar fem gånger så mycket antioxidanter från drycken. Citronen gör antioxidanterna stabilare och C-vitamin främjar upptaget av näringsämnen överhuvudtaget.
 
Sur smak men basisk
Citron stimulerar magsafterna och får fart på matsmältningen. Citron är surt i sig men innehåller basiska ämnen som frigörs i kroppen och neutraliserar fria radikaler.
 
Frukten är också väldigt rik på pektinfibrer. Dessa fibrer ger en ökad mättnadskänsla då de gör att kroppen tar upp kolhydrater saktare. Citroner har en kortvarig antiseptisk effekt och innehåller mycket C-vitaminer och bioflavonider.
 
De är särskilt nyttiga för kroppens minsta blodkärl, kapillärerna, som förser cellerna med syre och näringsämnen. Fruktens ämnen har en antioxidant kraft som innebär att de också förebygger hjärt-och kärlsjukdom.
 
Renande och sammandragande
Frukten har både läkande och kosmetiska egenskaper. Den kan lindra insektsbett, magbesvär, huvudvärk, snuva, halsont, solsveda och acne. Du kan också använda citron för att lindra baksmälla och dålig andedräkt. Dessutom verkar frukten kärlsammandragande och desinficerande vid småsår och näsblod.
 
Citron bidrar till ökad urinering, gifter lämnar kroppen i raskare takt och urinvägarna hålls friska. Däremot kan citronsyra skada tandemaljen, därför bör man inte suga eller bita alltför länge på en citron. Skölj gärna munnen med vatten efteråt men vänta en stund med att borsta tänderna, då det kan skapa erosion.
 
Förvaring och hållbarhet
Citroner ska vara mogna, kännas tunga och ha glansiga skal. Det är ett tecken på att de är saftiga och goda. Skalen bör inte vara gropiga eller hårda. Införskaffa helst ekologiska citroner. I synnerhet om du ska använda skalet, för att undvika färgämnen som traditionella frukter kan innehålla. Och tvätta dem i ljummet vatten.
 
Saften är enklast att trycka ur om de förvaras i rumstemperatur och rullas under tryck mot hårt underlag, då bryter du upp membranen där saften finns. Hållbarheten för citroner är upp till två veckor, förutsatt att de förvaras i en sval miljö. Skurna klyftor förvaras övertäckta i kylen och håller i cirka tre dagar.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
10/12/2017 7:40:04 PM - Camila Rodela
camilarodela360@gmail.com
Jag blev sårad och hjärtbruten när ett stort problem uppstod i mitt äktenskap för sju månader sedan, mellan mig och min man. så hemskt att han tog saken till domstolen för skilsmässa. Han sa att han aldrig ville stanna med mig igen, och att han inte älskade mig längre. Så han packade ut ur huset och fick mig och mina barn att gå igenom allvarliga smärta. Jag försökte alla mina möjligheter att få honom tillbaka, efter mycket tiggeri, men alla till ingen nytta. Och han bekräftade det att han har fattat sitt beslut, och han ville aldrig se mig igen. Så på en kväll, när jag kom tillbaka från jobbet, träffade jag en gammal vän av min som frågade min man. Så jag förklarade allt för honom, så han berättade för mig att det enda sättet jag kan få min man tillbaka är att besöka en stavningskastare, för att den verkligen har fungerat för honom också. Så jag trodde aldrig på stavning, men jag hade inget annat val än att följa hans råd. Sedan gav han mig e-postadressen till stavningskastaren som han besökte. ogagakunta@gmail.com. Så nästa morgon skickade jag ett mail till adressen han gav mig, och stavningskraven försäkrade mig om att jag kommer att få min man tillbaka nästa dag. Vilket fantastiskt uttalande !! Jag trodde aldrig, så han talade med mig och berättade för mig allt jag behöver göra. Sedan nästa morgon, så förvånansvärt, min man som inte ringde mig de senaste 7 månaderna, ringde mig att han skulle meddela att han skulle komma tillbaka. Så underbart!! Så det var så han kom tillbaka samma dag, med mycket kärlek och glädje, och han bad om ursäkt för sitt misstag och för smärtan som han fick mig och mina barn. Sedan från den dagen var vårt förhållande nu starkare än vad det var förut, med hjälp av en stavningskastare. Så, jag kommer att rådgöra dig där ute om du har något problem kontakta ogagakunta, jag ger dig 100% garanti för att han kommer att hjälpa dig .. Maila honom på: ogagakunta@gmail.com
 
Kommentera denna artikel