Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 10/28/2017

Pumpa är fylld av nyttigheter

Pumpa innehåller få kalorier men ger bra mättnad och gott om fibrer. Dessutom innehåller den mängder med nyttiga växtkemikalier.
 
Pumpa är fylld av nyttigheter
Pumpa är fullproppad av nyttiga karotenoider som i forskning visat sig kunna minska risken för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.
 
Pumpa tillhör de livsmedel som innehållet mest betakaroten. Betakaroten är det som ger frukt och grönsaker dess karakteristiska orange färg. Betakaroten kan i kroppen omvandlas till A-vitamin.
 
Betakaroten har i studier visat sig kunna hindra spridning av cancerceller. Ämnet ger även skydd mot solens farliga strålar.
 
Utöver betakaroten innehåller pumpa även alfakaroten. Alfakaroten har i bland annat ett par japanska studier i laboratoriemiljö visat sig ha 10 gånger starkare effekt än betakaroten på att förhindra en spridning av cancerceller.
 
Även en studie vid Harvard visade att de som inte rökte och åt mest alfakaroten minskade sin risk för lungcancer med 63 procent.
 
Zeaxantin är en annan hälsofrämjande ingrediens. Det är en naturlig antioxidant som visat sig ge skydd mot ögonsjukdomar som åldersrelaterad makuladegeneration hos äldre.
 
Pumpa innehåller även gott om C-vitamin som hjälper immunförsvaret att fungera effektivare och kan bekämpa förkylningsvirus samt förbättra den allmänna motståndskraften. C-vitamin är även bra för att bevara hudens elasticitet och spänst.
 
Innehållet av fibrer är stort i pumpa. Fibrerna hjälper magen att hålla sig i form och underlättar matsmältning samt utrensning av slaggprodukter.
 
Även fröna i pumpor kan ätas. De är kända för att bland annat ha en positiv inverkan på godartad prostataförstoring. Pumpafrön innehåller även protein, mineralerna järn, magnesium, fosfor, zink och mangan. Fettet i pumpafröna innehåller främst nyttiga enkel- och fleromättade fettsyror.
 
Pumpafrön innehåller även ämnet tryptofan. Tryptofan bidrar till lugn och underlättar insomning. Tryptofan bidrar även till att signalsubstansen serotonin kan bildas. Serotonin brukar kallas kroppens naturliga må-bra-hormon.
 
Pumpa kan användas till soppor, pajer och desserter. Enklast är att dela dom på mitten och därefter gröpa ur köttet. Om köttet är väldigt hårt kan du behöva ugnsbaka det först i cirka 40 minuter i 200 grader.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel