Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2/16/2016

Korn ger mättnad och stabilare blodsocker

Bröd baserat på kornkärnor ger goda och snabba effekter på hälsan.
 
Korn ger mättnad och stabilare blodsocker

Fotograf: Saltå kvarn

Hemligheten ligger i den speciella kostfiber blandningen i kornkärnor som hjälper till att minska aptiten och reglera blodsockret såväl som att minska risken för både diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdomar, visar forskning vid Lunds universitet.
 
– Det är förvånande men mycket lovande att rätt val av kostfiberblandning på väldigt kort tid kan få påfallande hälsosamma effekter på friska människor, säger Anne Nilsson, en av forskarna bakom studien.
 
Stimulerar tillväxten av goda bakterier
Under tre dagar fick friska medelålders personer äta ett bröd baserat på kornkärnor till måltiderna vid frukost, lunch och middag.
 
En undersökning av riskmarkörer för diabetes och hjärt- kärlsjukdom morgonen efter visade att försökspersonernas ämnesomsättning påverkades positivt upp till 14 timmar efter med bland annat minskat blodsocker- och insulinpåslag efter en måltid, ökad insulinkänslighet, och förbättrad aptitreglering.
 
Effekterna uppkommer enligt forskarna då den speciella kostfiberblandningen i kornkärnor når tjocktarmen och stimulerar tillväxt av goda bakterier och stimulerar till frisättning av viktiga tarmhormoner.
 
– Vi såg en ökning av tarmhormoner som reglerar ämnesomsättning och aptit. Vi såg även en ökning av ett tarmhormon som hjälper till att sänka kronisk låggradig inflammation, vilket i förlängningen kan hindra uppkomsten av både hjärt- kärlsjukdomar och diabetes, förklarar Anne Nilsson.
 
Kostfiber från kornkärnor
Forskarna har tillsammans med en forskargrupp ledd av professor Fredrik Bäckhed vid Göteborgs universitet även sett att kostfibrer från kornkärnor ger en ökning av tarmbakterien Prevotella copri som visade sig ha en direkt blocksockerreglerande effekt, samt minskar andelen av en tarmbakterie som anses ohälsosam.
 
Studien visar även att effekterna av kornkärnsbaserad kost påverkas av vår tarmflorasammansättning. Personer med låga koncentrationer av Prevotella copri uppvisade inte samma goda effekter när de åt kornkärnsbrödet som personer med högre koncentration.
 
Resultaten är enligt forskarna intressanta ur ett folkhälsoperspektiv, då antalet personer med övervikt och diabetes typ 2 har ökat markant under flera år.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel