Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 3/2/2018

Broccoli minskar risken för levercancer

Broccoli har visat sig ge skydd även mot cancer i levern.
 
Broccoli minskar risken för levercancer
Tidigare studier kring kost och cancer och har visat att om du äter grönsaker tre till fem gånger i veckan kan du minska risken för många typer av cancer, inklusive bröst-, prostata- och tarmcancer.
 
Fetma däremot ökar risken för levercancer, särskilt hos män. De överviktiga har nästan fem gånger så hög risk för levercancer jämfört med normalviktiga. Nu ville forskarna undersöka om broccoli kunde minska risken även för levercancer.
 
Broccoli ingår i kålfamiljen och innehåller bioaktiva föreningar som visat sig kunna hindra att fett ansamlas i levern. I studier på möss har broccoli skyddat mössen mot utveckling av levercancer.
 
I den aktuella studien gav forskarna broccoli till möss som hade ökad risk för levercancer och som var överviktiga. Mössen fick äta en kost som liknar en typisk västerländsk diet med mycket mättat fett och socker. De fick sedan ett tillägg av broccoli eller inte.
 
Resultatet visade att möss på västerländsk kost fick både fler tumörer och ökad storlek på tumörerna i levern. När man tillsatte broccoli till kosten så minskade antalet tumörer. Storleken däremot påverkades inte.
 
Det var inte så att broccoli gjorde mössen smalare, däremot fick de kontroll över levern och på så sätt kunde de bevara den friskare.
 
Forskarna rekommenderar alla att äta broccoli. Det bästa sättet att bevara det cancerbekämpande ämnet sulphoraphane är att äta broccolin ångkokt eller att äta den färsk genom att hacka den i mindre bitar.
 
Man tror även att andra grönsaker i kålfamiljen som brysselkål, grönkål och blomkål kan ha samma effekt.
 
University of Illinois
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel