Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 3/4/2019

Mango är bra för hälsan

Studier visar att mango bland annat minskar skadliga effekterna av för mycket fet mat och minskar risken för bröstcancer.
 
Mango är bra för hälsan
Mango innehåller gott om fibrer, vitaminer, mineraler, antioxidanter och fytokemikalier. I ett flertal studier har man även kommit fram till flera hälsofördelar.
 
I en studie vid Oklahoma State University gav forskarna möss frystorkad mangomassa samtidigt som de åt en fettrik kost. Man såg att de mössen gick upp mindre i vikt än de som inte åt mango. Man såg även att mangotillskottet minskade andra negativa effekter av en fettrik kost.
 
I studie med laboratorietester vid Texas A & M University såg man att mango även ökar fettomsättningen. Det tyder på att en kost som innehåller mycket mango kan förebygga fetma och fetmarelaterade sjukdomar enligt forskarna.
 
En annan studie vid Texas A & M University upptäckte att mango innehåller en polyfenol som kallas pyrogallol. Den visade sig kunna hejda tillväxten av bröstcancer hos möss. Polyfenoler är små växtkemikalier som redan i tidigare studier visat sig ha anticancereffekter utan skadliga biverkningar. Forskarna tror att en kost rik på pyrogallol kan förhindra utvecklingen av till exempel bröstcancer.
 
En tredje studie vid samma institut visar att en konsumtion av 300 gram mango gav bättre resultat vid förstoppning och obehag i samband med förstoppning jämfört med dom som fick en tesked fibertillskott mot förstoppningen. Kronisk förstoppning kan leda till tarminflammationer och försämrad livskvalitet. De som fick mango istället för fibertillskott fick förbättrad tarmaktivitet, mindre gifter i tarmen och en ökad koncentration av fettsyror som anses bra för tarmhälsan.
 
Tidigare forskning har kopplat liknande antioxidativa föreningar till minskad risk för bröst-, tarm- och prostatacancer samt leukemi. De antioxidativa föreningarna anses även reglera kolesterol, främja en sund hud, förbättra ögonhälsa och matsmältning.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel