Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 7/6/2017

Minska risken för glaukom med rätt mat

En nyligen genomförd studie visar att mat som innehåller massor av gröna, bladgrönsaker kan minska risken för glaukom.
 
Glaukom, grön starr, är en ögonsjukdom där synfältet gradvis försämras.
 
Liksom många andra sjukdomar mår även ögonen bättre av en sund livsstil där näringsrika livsmedel som grönsaker, frukt och bär ingår som en del i måltiden.
 
Genom en balanserad och variationsrik kost får man bäst i sig all näring i form av vitaminer och mineraler. Genom att äta mycket frukt och grönsaker får vi i oss karotenoider som är särskilt bra för synhälsan. Studier har visat att vissa frukter och grönsaker med högt innehåll av A- och C-vitamin kan minska risken för glaukom.
 
Exempel på grönsaker med högt A- och C-vitamininnehåll är: grönkål, vitkål, spenat, brysselkål, selleri, morötter, persikor, rädisor, gröna bönor och rödbetor.
 
Man tror även att antioxidanter kan förhindra så kallad oxidativ stress och skador på synnerven. Antioxidantrik kost är till exempel: granatäpple, acaibär, tranbär, mörk choklad, svart och grönt te, blåbär, lykopen (från tomatprodukter), mörkgröna bladgrönsaker som grönkål och spenat.
 
En studie från januari i år vid Brigham & Women 's Hospital och Harvard Medical School, Boston, visar att nitratrika grönsaker kan skydda ögonen och minska risken för glaukom med 20-30 procent. Nitrat finns i till exempel gröna bladgrönsaker som spenat, broccoli, mangold och ruccola samt i rödbetor och rädisor.
 
Källa: Glaukom Research Foundation
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel