Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 1/19/2018

Fet eller mager ost - vad ska vi välja?

En dansk studie har undersökt vilken fetthalt på ost som är bäst för hälsan.
 
Fet eller mager ost - vad ska vi välja
Det verkar som att det inte spelar någon roll om osten är fet eller mager när det kommer till att äta hälsosamt.
 
De danska forskarna undersökte hur ostar med olika fetthalt påverkar kolesterol och hälsoindikatorer som kroppsvikt, mängden fett, insulinresistens och blodtryck.
 
En grupp frivilliga fick äta en stor mängd mager ost varje dag under tolv veckor, medan en annan grupp åt liknande mängd fet ost.
 
- Det är något med ost som gör att den inte är så ohälsosam som man kan tro, säger Farinaz Raziani, doktorand vid Institutionen för Idrott och näringslära vid Köpenhamns universitet.
 
Forskarna menar att det troligen är innehållet av kalcium som är nyckeln. Flera tidigare studier har visat att kalcium gör att fett utsöndras via avföringen.
 
- Kalcium kan binda till de långa kedjorna av mättade fettsyror i tarmen och hindra dem från att absorberas. Därför är effekten av mättat fett troligen mindre, förklarar Raziani.
 
- Vi kan inte dra slutsatsen att fet ost har en positiv hälsoeffekt. Det beror helt och hållet på vad alternativet är. Ost är förmodligen bättre än smör eller bearbetat kött, men andra saker kan vara bättre än ost, fortsätter Raziani.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel