Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 12/6/2017

Minska risken för cancer med rätt mat

Det finns vissa näringsämnen som i studier visat sig kunna minska risken för cancer. Här tipsar vi om maten du bör äta mer av.
 
Minska risken för cancer med rätt mat
Sötpotatis
Sötpotatis innehåller rikligt med C-vitamin och betakaroten. Betakaroten har antioxidativa egenskaper som kan förebygga cancer. Andra livsmedel med gott om betakaroten är pumpa, papaya, aprikos och morot.
 
Rödbeta
Rödbetan innehåller mängder med nyttigheter. Mangan är ett av dom och mangan behövs för att bilda interferon som kan motverka cancer. Den röda färgen kommer från växtpigmentet betanin som kan förebygga både cancer och hjärt-kärlsjukdomar.
 
Tomat
Tomat innehåller lykopen, en karotenoid som kan förebygga cancer. I studier har man särskilt sett effekt på prostatacancer. Lykopen utsöndras mer när tomaterna upphettas, därför är det bra att använda krossade tomater som en bas i grytor, såser och gratänger.
 
Shiitake
Svampen shiitake har blivit alltmer populär och odlas numera även i Sverige. Shiitake innehåller en polysackaridförening som man i Japan isolerat och använder som läkemedel mot cancer. Läkemedlet påverkar immunförsvaret så det förgör maligna celler.
 
Brysselkål
I brysselkål finns det gott om glukosinolater. Ämnet hjälper kroppen att framställa enzymer som kan förebygga cancer, särskilt lungcancer, bröstcancer, mag- och tjocktarmscancer. Glukosinolater påverkar enzymer som kan blockera cancerframkallande ämnen, reparera sig själva och hämma delning av cancerceller. Variera med vattenkrasse, blomkål, grönkål som också innehåller glukosinolater.
 
Broccoli
Broccoli innehåller både betakaroten och ämnet sulforafan. Sulforafan ökar kroppens motståndskraft mot cancer och det har genomförts många studier på ämnet. Variera med ruccola som också innehåller både sulforafan och betakaroten.
 
Blåbär
Blåbär innehåller fem gånger mer antioxidanter än broccoli, äpple eller morötter. En av antioxidanterna är ellagsyra som anses kunna förebygga cancer. Variera med hallon och körsbär som också innehåller ellagsyra.
 
Paranötter
Selen är ingrediensen i paranötter som anses kunna hejda cancertumörers utveckling. Paranötter är en av de främsta källorna till selen. Variera med black eye-bönor, linser eller räkor.
 
Vitlök
Vitlök innehåller en flyktig allicinoljan som anses förebygga cancer. En studie visade att de som intog rå vitlök 2-3 gånger per vecka minskade sin risk för lungcancer med 44 procent.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel