Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 1/9/2017

Mörk choklad är sunt

Det finns många studier som visar att choklad bör ingå i en hälsosam kost. Här listar vi några anledningar.
 
Mörk choklad är sunt
Kakao är huvudingrediensen i mörk choklad och det är där nyttigheterna finns i form av antioxidanter, katechiner, magnesium, järn och humörhöjande fenyletylamin.
 
Många studier har gjorts för att hitta chokladens nyttiga kärna. Innehållet av av flavanoler, en sorts polyfenoler, anses vara ett huvudspår. Flavanoler har i flera studier visat sig kunna skydda hjärtat mot hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes typ II.
 
Därför är mörk choklad bra:
- Katechiner bidrar till att sänka blodfetterna och motverka åderförkalkning.
- Fenyletylamin bidrar till att vi mår bättre genom att bidra till dopaminbildning.
- Polyfenoler bidrar till att motverka inflammationer.
- 1-2 rutor mörk choklad om dagen sänker blodtrycket.
- Flavanolerna minskar risken för blodpropp och förbättrar blodkärlens funktion.
- Lindrar smärta genom frisättning av opiater.
- Milt uppiggande genom innehåll av teobromin och koffein.
 
När du köper mörk choklad så sikta in dig på en kakaohalt på minst 70 procent. På så sätt får du bäst nytta av hälsofördelarna. Att chokladen smakar bittert styrker ofta att chokladen innehåller de nyttiga flavanolerna - det är dom som ger den bittra smaken.
 
Fakta:
Kakaofakta:
Kakaon utvinns ur kakaofruktens kärnor, som vi brukar kalla bönor. De består till 55 procent av fett. Frukterna får ligga och jäsa i ett par veckor, så att en del av den bittra och sura smaken försvinner. Sedan rostas bönorna. Därefter ska de krossas och skalen avlägsnas.
 
Den massa man erhåller värms upp för att man ska kunna skilja kakaomassan från kakaosmöret, som båda används vid chokladtillverkningen. Vit choklad består endast av kakaosmör, som blandas med mjölkpulver och socker.
 
Det finns tre olika sorters kakao i världen: Criollo som anses vara den absolut finaste, Forastero, en betydligt billigare böna som är den allra vanligaste, samt Trinitario, som är en blandning av Criollo och Forastero.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel