Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 1/8/2018

Broccoli ger skydd mot prostatacancer

Nya studier på broccoli visar att den kan minska risken för cancer.
 
Broccoli ger skydd mot prostatacancer
Den magiska ingrediensen i broccoli är ett ämne som kallas sulforafan. En kemisk förening som visat sig förebygga bland annat prostatacancer och kan hämma andra cancerformer.
 
I färska finns växande bevis för att ämnet kan påverka inflytandet på långa, icke-kodande RNA, så kallade lncRNAs. Dessa anses spela en viktig roll genom att styra vilka gener som slås på för att utföra sin genetiska funktion.
 
Forskarna tror att när dessa lncRNAs är oreglerade så kan de bidra till flera sjukdomsprocesser, inklusive cancer. lncRNAs är mycket cell- och vävnadsspecifika och har därför väckt intresse inom forskning.
 
Till skillnad från kemoterapeutiska läkemedel som påverkar både friska och maligna celler med risk för oönskade biverkningar, kan en styrning av lncRNAs ge ett nytt sätt att specifikt förhindra eller bromsa utvecklingen av maligna celler.
 
Det är här ämnet sulforafan kommer in som en intressant ingrediens. Det livsmedel som enskilt innehåller högsta nivåerna av sulforafan är broccoli.
 
I den aktuella studien såg man att till exempel prostatacancer kan minska genom behandling med sulforafan. Sulforafan gör att nivåerna av IncRNA normaliseras.
 
Forskarna rekommenderar ett regelbundet intag av broccoli och andra korsblommiga grönsaker för att minska risken att drabbas av prostatacancer och andra former som cancer i hjärna, lungor, bröst, mage, lymfatisk leukemi och tjocktarm.
 
Källa:Oregon State University
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel