Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 10/6/2017

Socker skadar hjärnan

För mycket socker, särskilt i form av fruktos, kan skada din hjärna visar ny forskning.
 
Socker skadar hjärnan
I två aktuella studier kan forskare konstatera att personer som dricker sockerrika drycker ofta är mer benägna att få sämre minne, mindre total hjärnvolym och betydligt mindre hippocampus, det område i hjärnan som är viktigt för inlärning och minne.
 
Att byta till lightläsk verkar inte heller vara ett alternativ enligt forskarna. Man såg att de som dagligen drack lightläsk löpte tre gånger så hög risk för stroke och demens jämfört med de som inte gjorde det.
 
- Dessa studier är inte slutliga, men de ger bevis för att det inte verkar finnas några fördelar med söta drycker. Inte heller verkar det finnas fördelar med att ersätta socker med artificiella sötningsmedel. Kanske är vatten något vi behöver vänja oss vid, säger Sudha Seshadri, professor i neurologi vid Boston University of Medicine.
 
Ett överflöd av socker har länge associerats med kardiovaskulära och metaboliska sjukdomar som fetma, hjärtsjukdom och typ 2-diabetes, men lite är känt om dess långsiktiga effekter på den mänskliga hjärnan. Forskarna valde att studera intaget av söta drycker som ett sätt att undersöka den totala sockerförbrukningen.
 
I den första studien ingick testresultat från cirka 4000 personer. Man tittade på personer som drack mer än två sockerhaltiga drycker per dag eller mer än tre per vecka. I begreppet ingick, läsk, fruktjuice och saft.
 
Bland dessa såg man tecken på accelererad hjärnåldring, inklusive mindre total hjärnvolym, sämre episodiskt minne och en minskning av hippocampus. Dessa försämringar är riskfaktorer för Alzheimers sjukdom i ett tidigt stadium. Forskarna såg också att de som drack en läsk per dag hade mindre hjärnvolym.
 
I den andra studien undersökte forskarna specifikt om deltagarna hade drabbats av stroke eller diagnostiserats med demens på grund av Alzheimers sjukdom. Efter mätning av deltagarnas dryckesintag under sju år följde forskarna sedan upp deltagarna under ytterliggare 10 år och letade efter bevis på stroke hos 2 888 personer över 45 år och demens i 1 484 deltagare över 60 år. Här fann man inget samband mellan sockerintag och stroke eller demens. Men de kom fram till att de personer som drack minst en lightläsk per dag ökade sin risk trefaldigt för att utveckla stroke och demens.
 
Även om forskarna tog hänsyn till ålder, rökning, kost och andra faktorer så kunde de inte helt kontrollera tidigare existerande tillstånd som diabetes, vilket kan ha utvecklats under studiens gång och är en känd riskfaktor för demens. Diabetiker, som en grupp, dricker i genomsnitt mer lightdrycker som ett sätt att begränsa sin sockerkonsumtion. Man tror att en del av sambandet mellan lightdryck intaget och demens kan bero på diabetes och andra hjärt-kärl riskfaktorer. Men det förklarar inte helt de nya resultaten.
 
Även om tidigare studier kopplat lightdrycker till ökad risk för stroke så var inte länken till demens inte känd sedan tidigare. Man tog inte hänsyn till eller skiljde på olika typer av artificiella sötningsmedel och man tog inte heller hänsyn till andra möjliga källor till intag av artificiella sötningsmedel.
 
Forskare har lagt fram olika hypoteser om hur artificiella sötningsmedel kan orsaka skada, till exempel att tarmbakterier omvandlas så att hjärnans uppfattning om sötma förändras, men mer studier behövs för att säkerställa sambandet och underliggande mekanismer.
 
 
Fakta:
Nedan är exempel på sockermängd i olika drycker per 100 ml
Chiquita smoothie 12-13 g
Pauluns supersmoothie 10-12 g
Froosh smoothies 12-13 g
Brämhults smoothie 11-12 g
Saft 9,5-12,1 g
Äppeljuice 10,2 g
Cider 10,1 g
Blåbärssoppa 9 g
Pucko 8,8 g
Nypondryck 8,6 g
Apelsinjuice, 8, 4 g
Coca-cola 8,1 g
Oatly breakfast passion/mango 7,5 g
Nektar 7,4 g
Lingondricka 7 g
Färskpressad apelsinjuice 5,5 g
Lättmjölk 5 g
Loka crush 5 g
Morotsjuice 4,7 g
Havredryck 4 g
Tomatjuice 3,2 g
Färskpressad citronjuice 1,6 g
Mellanöl 0,3 g
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel