Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 7/20/2017

Sötningsmedel är dåligt för hälsan

En ny studie visar att artificiella sötningsmedel kan öka risken för att drabbas av en rad sjukdomar.
 
Sötningsmedel är dåligt för hälsan
Konsumtionen av artificiella sötningsmedel, som till exempel aspartam, sukralos och stevia, är utbredd och ökande. Data tyder nu på att sötningsmedel kan ha negativa effekter på ämnesomsättningen, tarmbakterier och aptit.
 
Den nya studien pekar ut sötningsmedel som en risk för långvarig viktökning, fetma, diabetes, högt blodtryck och hjärtsjukdom.
 
Forskare har gjort en systematisk översyn av 37 studier som följt mer än 400 000 personer under 10 års tid. Sju av studierna var randomiserade kontrollerade studier, där deltagarna följdes under cirka sex månader.
 
De längre observationsstudierna visade en länk mellan konsumtion av artificiella sötningsmedel och högre risker för viktökning, högt blodtryck, diabetes, hjärtsjukdomar och andra hälsoförsämringar.
 
- Trots det faktum att miljontals individer rutinmässigt konsumerar artificiella sötningsmedel har relativt få patienter inkluderats i kliniska prövningar av dessa produkter. Vi fann att data från kliniska prövningar inte stöder de avsedda fördelarna med artificiella sötningsmedel för vikthantering, säger Dr. Ryan Zarychanski vid University of Manitoba.
 
Forskarna uppmanar till försiktig användning till dess de långsiktiga hälsoeffekterna är kartlagda.
 
Källa: Canadian Medical Association Journal
 
Fakta:
Exempel på sötningsmedel:
Aspartam
Acesulfam-k
Sukralos
Stevia
Sorbitol
Mannitol
Xylito
Isomalt
Laktitol
Erytritol
Maltitol
Polyglycitolsirap
Cyklamat
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel